In mijn werk binnen Driessen Groep schrijf ik nu al ruim 4 jaar vacatureteksten voor verschillende doelgroepen. Hiervoor moet ik me continu ontwikkelen in mijn schrijfstijl op basis van de huidige markt. Zo begon ik in een tijd dat er meer werkzoekenden dan vacatures waren en begeven we ons momenteel in een krappe arbeidsmarkt.
Tip 1: de 5 minuten brainstorm
Bij het schrijven van een vacaturetekst heb ik drie uitgangspunten die helder moeten zijn:
- Wie is mijn doelgroep?
- Begrijpt mijn doelgroep deze functie?
- Hoe trigger ik mijn doelgroep?
Hierbij is de titel, de introductietekst en hetgeen wat we als organisatie bieden het belangrijkste. De titel moet herkenbaar zijn, de introductietekst moet woorden en triggers bevatten waar werkzoekenden naar op zoek zijn en met de ‘wat bieden we je’ punten speel je in op de pullfactoren van de doelgroep en haal je ze over om te solliciteren.
Tip 2: aan de slag
Zodra de doelgroep bij mij bekend is, stel ik mezelf de vraag wat de kans is dat de doelgroep weet wat er van hen verwacht wordt in de desbetreffende functie. Die kans is klein, omdat de functie vaak bij iedere organisatie anders is. Daarom ben ik voorstander om de intro en taakomschrijving in ‘Jip en Janneke-taal’ te schrijven. Mocht het nu een specialistische functie zijn waarin je op zoek bent naar een senior, dan is dit natuurlijk niet aan de orde.
Vervolgens screen je de geschreven intro op de woorden die je hebt gebruikt. De eerste 300 tekens van je vacaturetekst zijn namelijk belangrijk voor het vinden van de vacature in Google. Probeer in deze tekens dan ook woorden te gebruiken waarop veel wordt gezocht. Gebruik hiervoor je gezonde verstand of maak gebruik van Google trends.
Tip 3: houd rekening met deze veel- voorkomende fout
Schrijf een vacature altijd richting een persoon. Men moet zich herkennen in de vacature en de uitdaging erin zien! De intro is er om de werkzoekende te triggeren om verder te lezen.
Skip daarom vooral het verkooppraatje over je organisatie in het begin van de vacaturetekst. Iets wat ik vaak nog voorbij zie komen. Uiteraard moet je wel iets schrijven over de organisatie, maar doe dit op het einde en focus je hierbij op de zachte kenmerken i.p.v. een standaard organisatieomschrijving. Een werkzoekende wil namelijk weten wat de cultuur is en wat voor mensen ergens werken in plaats van wat de visie van het bedrijf is. Deze informatie is in een later stadium van het werving & selectieproces belangrijk.
Naast dit alles zijn er nog zoveel aspecten waar je rekening mee moet houden, namelijk welk platform gebruik ik, vrouwelijke en mannelijke woorden, lengte en opbouw van de tekst enzovoort, enzovoort…
Benieuwd naar alle tips & tricks? Vraag de whitepaper ‘Sterke vacatureteksten; hoe schrijf ik ze?’ aan.