terug

7 tips voor een inclusieve werkomgeving

Racisme en discriminatie zijn onderwerpen waar de laatste jaren op de werkvloer gelukkig steeds meer aandacht aan wordt besteed. Steeds vaker durven werknemers voor zichzelf op te komen wanneer ze onterecht worden behandeld op basis van gender, etniciteit, leeftijd en seksuele geaardheid. Ook vanuit HRM of als leidinggevende wil je dat iedere medewerker zich op zijn of haar gemak voelt. Maar hoe pak je dat aan?

Discriminatie komt vaker voor dan je denkt

Wist je dat ruim een kwart van de Nederlandse inwoners discriminatie ervaart? Ook tijdens het sollicitatieproces vindt er (nog steeds) discriminatie plaats. Meer dan de helft van de Nederlanders is ooit gediscrimineerd tijdens het sollicitatieproces, met name op grond van leeftijd en afkomst. Maar hoe houd je dit als werkgever in de gaten? Hoe creëer je een inclusieve omgeving? In dit artikel geven wij je een aantal tips om een inclusieve werkomgeving te creëren voor jouw werknemers.

Met deze tips promoot je inclusie op de werkvloer

  • Maak onderwerpen zoals discriminatie en racisme bespreekbaar binnen de organisatie. Laat werknemers weten dat racisme niet door de beugel kan en dat iedereen zich veilig moet voelen op werk. Ongewenst gedrag kan omschreven worden in een gedragscode.
  • Tolereer flauwe grappen en pesterijen niet. Vaak is dit een eerste signaal van racisme.
  • Informeer werknemers over de mogelijkheden om klachten te melden bij bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon.
  • Wanneer een medewerker een melding maakt moet deze op de juiste manier worden opgevolgd en geregistreerd. Neem meldingen dus serieus.
  • Geef het goede voorbeeld als HRM, leidinggevende of directielid.
  • Stimuleer objectieve selectieprocessen. Tijdens het sollicitatieproces worden er veel mensen afgeschreven op basis van leeftijd of afkomst. Ook heel veel zwangere vrouwen hebben last van een onterechte afwijzing. Uit onderzoek blijkt dat 45% van de werkende zwangere vrouwen en jonge moeders te maken krijgt met een vorm van zwangerschapsdiscriminatie. Dit zou niet mogen gebeuren. Kijk bij het selectieproces met een objectieve blik naar de kandidaten. Hiermee voorkom je onbewuste vooroordelen.
  • Zorg dat er procedures en regelementen zijn opgesteld indien er een geval van discriminatie voor komt. Zo ben je als werkgever altijd voorbereid en kun je werknemers op een serieuze manier ondersteunen.

Het blijft lastig om alle vormen van discriminatie en racisme tegen te gaan. Toch is dit erg belangrijk. Medewerkers presteren beter en voelen zich gelukkiger in een omgeving waar ze zich welkom voelen. Het is de taak aan de werkgever en leidinggevende om een inclusieve werkomgeving te creëren en maatregelen op te stellen die preventief werken.

Bij Driessen staat een inclusieve werkomgeving hoog op de agenda. Wij vinden het zelfs zo belangrijk dat wij er een werkbelofte van hebben gemaakt. Heb je een vraag over het bevorderen van inclusie op de werkvloer, wij denken graag met je mee. Klik hier om contact met ons op te nemen.

Bronnen: IntermediairCollege voor de Rechten van de MensSociaal en Cultureel Planbureau en Hoffman