1. Bereid je goed voor
Zorg dat je altijd het juiste cv erbij pakt en print het bij voorkeur uit. Het is echt wel eens gebeurd dat de interviewer een verkeerd cv had uitgeprint en dit voor zich had tijdens het gesprek. Je kan je voorstellen hoe fout het dan kan gaan tijdens het gesprek. Het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden en focus te houden. Je kan maar één keer een eerste indruk maken.
2. Plan maximaal 4 sollicitatie-gesprekken op één dag
Zorg dat je niet meer dan 4 gesprekken op een dag inplant en noteer direct na het gesprek jouw bevindingen. Bij het voeren van te veel sollicitatiegesprekken waarbij je ook nog te weinig noteert, loop je het risico dat je na afloop niet meer precies weet wie wat zei. Zorg dus dat je dit onder controle houdt.
3. Stel de kandidaat op zijn gemak
Een sollicitatiegesprek is voor veel kandidaten een zenuwachtige aangelegenheid. Doe daarom je best om de kandidaat op zijn gemak te stellen. Hou het begin van het gesprek luchtig en wek vertrouwen. Maar liefst 41% van de kandidaten voelt zich meer verbonden met de organisatie als de mensen met wie het sollicitatiegesprek gevoerd wordt echt en oprecht zijn. Stel je persoonlijk op.
4. Stuur geen algemene uitnodiging
Zorg dat iedere kandidaat zich speciaal voelt bij alle contacten. Stuur dus geen algemene uitnodiging, maar maak het zo persoonlijk mogelijk. Als de kandidaat merkt dat er aandacht aan zijn of haar sollicitatie is besteed, is de kans groter dat hij of zij voor jouw organisatie kiest. Probeer de kandidaat te verrassen, voeg bijvoorbeeld een video met welkomstboodschap toe aan je mail.
5. Goede eerste indruk van de organisatie
Ook hier geldt het belang van de eerste indruk. Vindt het gesprek plaats op locatie, laat de kandidaat niet wachten bij de receptie en laat hem of haar andere plekken in het gebouw zien. Op die manier krijgt de kandidaat een indruk van de sfeer en eventueel toekomstige collega’s. Voer je het gesprek digitaal, bel dan op tijd in. Om een indruk te geven van de organisatie kun je bijvoorbeeld een bedrijfsvideo of Google tour laten zien. Heeft jouw organisatie die niet, vraag dan of een aantal collega's de organisatie willen omschrijven.
6. De vergaderruimte niet op orde
Niets is zo vervelend als met een kandidaat een ruimte binnenlopen voor het gesprek die niet opgeruimd en fris is, zoals nog kopjes op tafel, flipover die nog volgeschreven is of nog erger: een zweetlucht. Zorg dat je vooraf altijd de kamer controleert en opruimt en eventueel een raam openzet. Bij een online gesprek geldt eigenlijk hetzelfde: om professioneel voor de dag te komen is het belangrijk dat je digitale werkplek er netjes uitziet. Zorg er daarnaast voor dat je geluiden van een blaffende hond of huilende kinderen zo veel mogelijk beperkt.
7. Informeer de kandidaat over het proces
Geef de kandidaat aan het begin of aan het einde van het gesprek helderheid in het proces en de duur ervan. Communiceer de stappen in het proces met de kandidaat, zodat hij weet wat hij kan verwachten.
Meer weten over vacatures, sollicitatiegesprekken of het aantrekken van de juiste kandidaten in de huidige arbeidsmarkt? Laat het ons weten.