terug

Hoeveel eisen mag je aan een kandidaat stellen?

O nee, een van mijn medewerkers vertrekt, wat nu?! Deze vraag speelt in iedere organisatie wel eens. En dat is heel normaal. Professionals groeien door, het werk verandert of iemand gaat met pensioen. Wat doe je dan? Want je bent natuurlijk niet iedere dag bezig met het schrijven van vacatures en het zoeken naar de juiste invulling van de positie.

Redenen voor een vacature

Als recruiter zie ik dat vaak oude vacatureteksten van stal worden gehaald en eventueel worden herschreven op basis van het profiel van de huidige professional. Zo’n tekst trekt in deze schaarse arbeidsmarkt helaas niet altijd de juiste kandidaten. Herkenbaar? Ik help graag. Maar voordat ik dat doe, zetten we eerst een stapje terug en kijken we naar redenen om een vacature uit te zetten. Dat zijn er twee:

  • een collega op een huidige functie vertrekt;
  • je zoekt uitbreiding op het team.

Aanvulling op het team
Ik begin graag met de vacature waar het gemakkelijkste out of the box kan worden gedacht, namelijk de aanvulling op het team. Hier ga je uit van het huidige team en bekijk je waar de gaten zitten. Welke skills of kennis moet iemand met zich meebrengen om het team te versterken? Deze informatie is redelijk recht door zee en kun je, in overleg met jouw team, relatief makkelijk achterhalen. Maar, draaf in je wensen voor een nieuwe kandidaat niet door. Want wist je dat elke extra eis die je stelt, jouw pool met mogelijke kandidaten halveert?

Een collega vertrekt
Dan de vacaturetekst voor de vervanging van iemand die vertrekt. Uit intuïtie wil je graag iemand met dezelfde skills en vaardigheden aantrekken, want het werk gaat door. Maar denk hier iets langer over na. Natuurlijk is iemand van hetzelfde niveau interessant, maar is het op dít moment in dít team ook daadwerkelijk nodig? Waarschijnlijk merk je dat je met minder of andere competenties ook vooruit kunt.

5 harde eisen

Wil je zoveel mogelijk reacties van potentiële kandidaten, houd het bij een maximum van 5 harde eisen waar werkervaring en opleiding er al 2 van zijn. Hoe je dit aanpakt? Zet alle werkzaamheden op een rij en ga na of de kandidaat hiervoor uitgebreide ervaring nodig heeft of dat dit aangeleerd kan worden. Vertaal de eisen vervolgens naar de vaardigheden die iemand nodig heeft en bepaal welke echt cruciaal zijn. Dit zijn de harde eisen. Zonder deze vaardigheden kun je het werk niet uitvoeren. De overige vaardigheden zijn fijn om te hebben, maar kun je aanleren of zijn niet van cruciaal belang omdat een van de collega’s zich hierin wellicht al ontwikkeld heeft.

De open deur

En tot slot. De open deur: kijk verder dan werkervaring alleen. Soms brengt een kandidaat meer mee wat voor de invulling van de rol van belang kan zijn. Dat kan wel eens dé match zijn die je over het hoofd ziet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ervaring die een professional opdoet in een baan als vrijwilliger, in zijn rol als coach van een voetbalteam of als mantelzorger. Al deze zaken brengen een set aan vaardigheden en competenties met zich mee die niet hardop in het CV worden benoemd.

Ga jij de uitdaging aan?

Ik daag je uit om deze tips eens toe te passen op alle vacatures die momenteel binnen jouw organisatie open staan of recent open stonden. Ga eens na of je wel eens kandidaten hebt uitgesloten die wel zouden kunnen passen als je de eisen wat verlicht. En sta vanaf nu ook open voor die lichtere kandidaat die wellicht met een verfrissende blik jouw organisatie of team kan versterken. Twijfel je nog over de toepasbaarheid van deze adviezen binnen jouw organisatie? Neem dan eens contact op met een van onze adviseurs op het gebied van recruitment, wij vertellen je er graag meer over.