terug

Thuiswerken: hoe houd je werk en privé in balans?

Hoewel steeds meer mensen gewend zijn om af en toe een dagje thuis te werken, is dit wel even anders wanneer je, zoals velen van ons nu, voor een langere periode verplicht aan huis gekluisterd bent. Een (thuiswerkende) partner en kinderen binnen handbereik maken de situatie er niet gemakkelijker op.

Veel medewerkers ervaren in deze periode extra druk vanwege de zorg voor een ander of het lesgeven van kinderen aan huis. Verruimde werktijden zorgen ervoor dat er de hele dag mail en telefoon binnenkomt, maar ook dat er tijdens kantooruren boodschappen gedaan kunnen worden. Niet gek dat vele van ons worstelen met het vinden van een juiste werk- en privébalans. Aan de hand van de volgende tip kun je als werkgever je medewerkers hierin ondersteunen.

Houd regelmatig contact

In deze tijd is het welzijn van je medewerkers extra belangrijk. Zorg daarom dat je in grote lijnen op de hoogte bent van de thuiswerksituatie van de medewerker en houd regelmatig contact. Zo kom je er ook eerder achter wanneer de medewerker worstelt met zijn werk- privé balans. Geef de medewerker het gevoel dat hij bij jou terecht kan met vragen en stimuleer hem om ook regelmatig contact op te nemen met andere collega’s. Dit voorkomt dat de medewerker thuis geïsoleerd raakt en bewaakt zijn betrokkenheid bij de organisatie. Blijf werkoverleggen inplannen via online vergadermogelijkheden om ook op deze manier regelmatig contact te behouden.

Stimuleer medewerkers om routine te houden

Werkt een medewerker normaal gesproken van 8.30 uur tot 17.00 uur, stimuleer hem dan om deze werktijden ook thuis zoveel mogelijk aan te houden. Deel thuiswerktips met medewerkers zodat ze structuur kunnen aanbrengen in hun thuiswerkdagen. Wanneer medewerkers in deze periode meerdere thuis- en werkrollen vervullen en hier moeite mee hebben, adviseer hen dan om de betreffende rollen zo min mogelijk in elkaar door te laten lopen. Je kunt een medewerker hierbij helpen door het geven van ruimte om in blokken van een X aantal minuten te werken. Het loont om slechts met één rol tegelijkertijd bezig te zijn. Dit kan emotionele uitputting voorkomen. Voor veel thuiswerkers geldt dat op dit moment van alles van hen verwacht wordt op verschillende fronten en in verschillende rollen. Het is erg fijn om van je leidinggevende te horen dat er begrip is voor de situatie en het feit dat je als gevolg hiervan soms net even wat minder productief bent.

Inspanning versus ontspanning

Besteed aandacht aan een juiste balans tussen inspanning en ontspanning van medewerkers. Mensen zijn in deze tijd geneigd om alsmaar door te gaan. Stimuleer medewerkers om naast het werk ook regelmatig ontspanning op te zoeken. Als werkgever kun je hierbij ondersteunen door het organiseren van een leuke fitchallenge en het aanbieden van online sportlessen zoals bootcamp. Ook kun je een online plek creëeren waar collega’s lekkere recepten, goede series, films of interessante boeken kunnen delen. Wil je voorkomen dat medewerkers stilstaan in hun ontwikkeling, geef ze dan toegang tot online trainingen en webinars of e-learning. En last but not least, organiseer ook eens een gezellige online (vrijdagmiddag)borrel. Op deze manier breng je iedereen weer even met elkaar in contact en wordt ook het sociale aspect niet uit het oog verloren.