De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) wordt ook wel de nieuwe ‘uitzendwet’ genoemd, maar raakt bijna alle in- en uitleners in de flexbranche. De wet verplicht uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeidskrachten uitlenen om een vergunning (‘toelating’ genoemd) aan te vragen bij de overheid. Vanaf dat moment mogen organisaties alleen nog personeel inhuren van uitleners die toegelaten zijn. Wat betekent dit precies voor jou? Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij.
Tijdlijn invoering WTTA
Eind oktober is het bericht naar buiten gekomen dat de ingangsdatum van de WTTA opnieuw is uitgesteld. De screeningsautoriteit Justis, die als Toelatende Instantie zou optreden, heeft aangegeven deze taak niet aan te kunnen. Het is op dit moment nog onduidelijk wanneer het toelatingsstelsel er komt. Minister van Hijum verwacht in januari 2025 meer duidelijkheid te geven over de invoeringsdatum.
Impact
Als inlener is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de WTTA en de gevolgen hiervan. Wat betekent dit voor organisaties?
- Zorg ervoor dat je registreert welke arbeidskrachten je inhuurt en van welke uitleners.
- Ga in gesprek met huidige leveranciers over hun SNA-certificering, het voldoen aan de eisen van de WTTA en hun toelating. Dit geldt niet alleen voor directe leveranciers, maar voor alle schakels in de keten.
- Controleer bij het aangaan van nieuwe samenwerkingen altijd of de uitlener toegelaten is. Zo voorkom je risico's en mogelijke boetes.
Voor uitzend- en detacheringskrachten betekent de WTTA concreet meer bescherming. Samen met de Wet meer zekerheid voor flexibele arbeidskrachten betekent dit dat uitzend- en detacheringskrachten maximaal 52 weken in fase A mogen blijven en maximaal 2 jaar in fase B. Ook hebben ze recht op een volledig gelijkwaardige beloning ten opzichte van een vaste werknemer in een vergelijkbare functie. Dat is dus een stap vooruit ten opzichte van de huidige inlenersbeloning. Voor payrollkrachten blijven de WAB-regels gelden zoals die nu zijn.
Driessen is klaar voor de WTTA
Bij Driessen juichen we de komst van de WTTA toe. De wet sluit naadloos aan op onze visie op goed werkgeverschap, met meer gelijkheid en bescherming voor uitzendkrachten. Daarnaast zorgt de wet voor een eerlijke markt. Driessen is SNA-gecertificeerd en voldoet aan alle voorwaarden om vóór 1 juli 2026 de toelating aan te vragen. Daarmee verzekeren wij onze dienstverlening, ook na invoering van de toelatingsplicht. Achter de schermen zijn wij al volop bezig met de voorbereidingen op het nieuwe normenkader.
Meer weten?
Heb je vragen over de WTTA en de gevolgen voor jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee en helpen je graag om ook in de toekomst verzekerd te zijn van de beste uitzendkrachten en dienstverlening.