In januari reikte Lisa Wouters, directeur Driessen, de FUTUR Proof Award uit aan Waterschap Aa en Maas. Een prijs voor organisaties die zich het meest inzetten voor verjonging en vernieuwing in de publieke sector. Hoe zorgt Aa en Maas ervoor dat zij toekomstbestendig zijn en blijven, wat is de rol van hun jonge ambtenarennetwerk SAAMen en waarom scoren zij een punt hoger op werkgeverschap dan andere waterschappen? In gesprek met Leona van de Wiel, bedrijfsleider district Beneden Aa, en drie teamleden van het jonge ambtenaren netwerk SAAMen: Michelle Cornelissen, adviseur watersysteem district Hertogswetering, Esther Rappard, adviseur ruimtelijke plannen, en Simone Buijs, directie- en bestuursassistent.
Hoe werken jullie aan verjonging?
Leona: “Ik denk door jongeren kansen te bieden en ontwikkelmogelijkheden te stimuleren. Daarmee binden we jonge mensen aan ons en kunnen we ze ook vasthouden. Dat is meteen een visitekaartje voor weer andere nieuwe, jonge mensen om bij een organisatie als waterschap Aa en Maas te solliciteren. Je kunt vanuit de praktijk laten zien wat je te bieden hebt.”
Esther: “De ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden voor collega’s die al langer bij de organisatie zitten maken ook dat er veel collega’s zijn die de ervaring hebben dat die mogelijkheden er ook écht zijn, en zij dragen dat weer over aan de jongere collega’s. Die hele mindset van groeien en ontwikkelen nodigt heel erg uit voor jongeren.”
Leona: “Ik weet nog goed toen ik solliciteerde voor mijn eerste baan bij waterschap Aa en Maas dat er letterlijk in de vacaturetekst stond: ‘We nodigen ook starters uit om te solliciteren.’ Dat was voor mij wel echt een stimulans. Ik was nog bezig met mijn opleiding, maar voelde me door dat korte zinnetje wel meer gesterkt om te solliciteren. Anders had ik misschien gedacht dat er vast honderd anderen waren met betere papieren.”
Die balans tussen starters en meer ervaren collega’s zorgt natuurlijk ook voor verschillende generaties binnen de organisatie. Hoe zorgen jullie ervoor dat die samenwerking goed verloopt?
Simone: “We constateerden dat er binnen de verschillende generaties op verschillende manieren gedacht en gewerkt wordt. Dat is ook één van de redenen waarom we met ons jonge ambtenarennetwerk SAAMen zijn gestart. Toevallig organiseren we zeer binnenkort de eerste workshop ‘Generatieleren’. Daarin gaan we met verschillende generaties, onder begeleiding van een coach, het gesprek aan om elkaars manier van denken en werken beter te begrijpen. Zo willen we de samenwerking zo sterk mogelijk maken.”
"We constateerden dat er binnen de verschillende generaties op verschillende manieren gedacht en gewerkt wordt."
Wat is de rol van het jonge ambtenarennetwerk SAAMen binnen jullie organisatie?
Michelle: “Het doel van het jonge ambtenarennetwerk SAAMen is om jonge ambtenaren meer met elkaar te verbinden en hen zo ook weer meer met de gehele organisatie in verbinding te brengen. We hebben naast het hoofdkantoor vier districtskantoren en zeven rioolwaterzuiveringen (waarvan vijf met kantoor), waardoor we verspreid over verschillende plekken aan het werk zijn. Dat maakt het soms lastig om contact te maken. Zo werkten Esther en ik toen we net bij Aa en Maas startten op dezelfde afdeling, maar kenden we slechts een handvol leeftijdsgenoten. En dat terwijl er bijna 100 ambtenaren onder de 35 jaar verspreid over de verschillende locaties werken. Met het netwerk willen we al deze jonge mensen meer met elkaar verbinden om zo een mooie bijdrage te kunnen leveren voor de gehele organisatie. We hebben op dit moment dus de focus op generatieleren binnen het netwerk, maar hierna richten we ons juist specifiek op de jonge ambtenaren. Zo brengen we niet alleen jongeren, maar de gehele organisatie met elkaar in verbinding.”
Draagt het jonge ambtenarennetwerk bij aan het werkgeluk voor jongeren bij Aa en Maas?
Esther: “Ik denk dat het beide kanten op werkt. We zijn natuurlijk pas net van start met het netwerk, dit is ons tweede jaar, maar als ik kijk naar wat we allemaal al aan het doen zijn en hoe goed andere projectgroepen binnen de organisatie ons weten te vinden, dan zegt dat iets over wat wij kunnen bijdragen voor onze jonge collega’s. Aan de andere kant heeft het opzetten van het netwerk ons ook werkgeluk gebracht. Michelle en ik voelden ons als nieuwe collega’s, die net kwamen kijken, voldoende op ons gemak en genoeg uitgedaagd om dit netwerk in zo’n korte tijd op te zetten. Dat heeft het DNA van onze organisatie mogelijk gemaakt. We dragen daarom denk ik bij aan het werkgeluk voor jongeren binnen de organisatie met het netwerk, maar het netwerk op zich heeft ons ook al veel werkgeluk gebracht.”
Jullie scoren gemiddeld een punt hoger op werkgeverschap dan andere waterschappen. Waar ligt dat aan?
Simone: “Als ik voor mezelf spreek staat Aa en Maas heel erg voor vrijheid en vertrouwen. Je kunt het, het lukt je wel. En als het niet lukt, dan zijn er genoeg mensen of tools in de organisatie die je kunnen helpen.”
Michelle: “Ja, ook de vrijheid om jezelf te zijn. Er wordt gestuurd op kwaliteit en talent; op het beste in jezelf naar boven halen. Je hoeft niet aan een bepaald beeld te voldoen, maar je wordt juist gestimuleerd om de beste versie van jezelf te zijn en daar de vruchten van te plukken.”
Leona: “Als toevoeging daar nog op vind ik ook de flexibiliteit die je krijgt als medewerker heel prettig. Je bent verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling en agenda. Je weet zelf wat wel en niet past. Door die vrijheid neem je ook zelf je verantwoordelijkheid. En dat werkt voor mijn gevoel extra goed voor de jongere medewerkers in de organisatie.”
Heeft die flexibiliteit jullie door het afgelopen ‘coronacrisisjaar’ geholpen?
Michelle: “Ik denk het wel een beetje. De vitale beroepen, waarvan er een heel aantal zijn binnen onze organisatie, werken natuurlijk op de “normale” wijze door, dus het vergaderen op afstand is voor ons wel de grootste verandering geweest. Omdat de flexibiliteit met het thuiswerken er al wel was, is die omschakeling denk ik wel vrij soepel verlopen in het afgelopen jaar.”
Esther: “Het jonge ambtenarennetwerk heeft ook wel een mooie rol gehad het afgelopen jaar. Door de leden zelf werden al gauw online koffiemomentjes georganiseerd, wat het, zeker voor de jonge collega’s, makkelijker maakte om in contact te blijven met elkaar.”
Hoe blijven jullie toekomstbestendig en innovatief?
Michelle: “Volgens mij zijn dat woorden die Aa en Maas omschrijven. Het is voor ons denk ik niet moeilijk om toekomstbestendig en innovatief te zijn en blijven. Aa en Maas laat mensen in hun waarde en zet ze graag in hun kracht en ik denk dat door die vrijheid creativiteit goed tot uiting komt om vooruit te denken en toekomstbestendig te zijn en te blijven. Daarnaast houden we ons al veel bezig met innovatie, daar zijn hele afdelingen binnen onze organisatie aan gewijd. Ik denk dat het ingebakken zit in onze organisatie; het zit in het DNA.”
Hebben jullie nog leuke reacties gehad op het winnen van de FUTURPROOF award?
Leona: “Toevallig zat er bij Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (een andere kanshebber voor de FUTURPROOF award, red.) iemand in het kernteam voor de award die ik nog ken van vroeger. Ik had hem al zo’n 15 jaar niet gesproken, maar hij benaderde me via LinkedIn om me te feliciteren. Grappig hoe klein de wereld is en leuk dat je elkaar dan toch even opzoekt.”
Nog een tip voor andere organisaties die FUTURPROOF willen worden?
Leona: “Ik hoop dat andere organisaties die enthousiast zijn geworden en ook aan de slag willen met vernieuwing en verjonging van hun organisatie zich genodigd voelen om contact met ons op te nemen. We denken graag mee.”
Driessen en FUTUR zijn partners en bundelen hun krachten rondom het thema werkgeluk. Want werk is meer dan het hebben van een baan. Kijk voor meer informatie over FUTUR, het landelijk netwerk van en voor jonge ambtenaren die werkzaam zijn bij de overheid op www.futur.nl.