terug

De 4 fases in jouw werkgeluk

We moeten steeds langer doorwerken. Verwacht wordt dat we in 2040 door moeten werken totdat we 69,5 jaar oud zijn. Dat betekent dat er verschillende levensfases zijn die je doorloopt gedurende je carrière. En in iedere levensfase heb je andere behoeftes, komen er andere situaties voor en veranderen je voorkeuren. Het belangrijk dat je je hier bewust van bent, zodat je hier gedurende je carrière op kunt sturen.

Algemeen genomen kennen we in ieder geval vier fases: de ontwikkelings- of startersfase, de spitsuurfase, de balans- of stabilisatiefase en de (on)mogelijkheden- of seniorfase. Hieronder staan de verschillende fases uitgelegd en wordt benoemd wat binnen deze fases van belang kan zijn voor jouw werkgeluk.

De ontwikkelings- of startersfase

Als starter ben je onervaren. Je hebt vaak veel begeleiding en feedback nodig om snel te kunnen leren en goed te kunnen functioneren. Je wil je graag profileren en laten zien wat je waard bent. Je wil je kennis in de praktijk brengen en jezelf bewijzen. Het is daarom goed om te sturen op feedback en begeleiding, maar ook te vragen wat je ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden binnen je functie of het bedrijf waar je werkt zijn.

De spitsuurfase

Je wordt ouder en je leven verandert. Misschien krijg je een vriend(in), ga je trouwen en krijg je kinderen. Dan wordt het steeds lastiger om de druk van zowel werk als privé goed met elkaar te combineren, zodat het in balans blijft. Niet gek dus dat er soms wordt gekozen om je carrière even niet op de eerste plek te zetten, maar even pas op de plaats te maken. Doorgroeien binnen de organisatie of in je functie komt later wel. En neem dat jezelf niet kwalijk. Het is prima als je in deze fase even niet te veel verandering wil op werkgebied en je focus op je privéleven ligt.

De balans- of stabilisatiefase

Pff, even tijd voor wat rust en tijd voor andere zaken. De spitsuurfase is voorbij en qua werk en privé merk je dat je beter in balans bent. Je hebt de afgelopen jaren misschien weinig stappen genomen of veranderen gehad op het gebied van werk en je merkt nu dat je misschien toch wel weer vooruit wil, je wil ontwikkelen. Vind je je werk nog leuk? Wil je dit de komende jaren blijven doen? Of moet je toch op zoek naar een nieuwe baan? Je hebt weer ruimte voor uitdaging, ontwikkeling en veranderingen. Kijk goed naar jezelf en bepaal wat je wil. Je hebt jezelf in de afgelopen jaren ook veel beter leren kennen. Dus combineer wat je over jezelf weet op professioneel en persoonlijk gebied en doe er iets mee.

De (on)mogelijkheden- of seniorfase

De laatste fase in je carrière is aangebroken. Dat klinkt heel definitief en eindig, maar kan ook juist heel leuk zijn en veel inzicht bieden. Je kunt je nu gaan afvragen waar in je werk je de nadruk nog op wil leggen. Welke nieuwe taken wil je nog oppakken of leren? En welke kun je misschien beter aan een jongere collega overlaten? Je energie neemt misschien wat af, en ja, je bent vaak wat minder flexibel inzetbaar. Dit zijn ‘onmogelijkheden’ waar je wel rekening mee moet houden. Maar je kunt anderen ook veel leren. De vele kennis die jij in je carrière hebt opgedaan kun je nu overdragen op een jongere collega, dat kan heel leuk en bevredigend zijn. Misschien leer je nog wel wat nieuws!

Niet alleen je werkgever is verantwoordelijk voor je werkgeluk, maar juist ook jij zelf! Ben je bewust van de fase waarin je zit en ben je ook bewust van de mogelijkheden en onmogelijkheden die dit met zich meebrengt. Zo draag je bij aan je eigen werkgeluk!

Benieuwd naar hoe werkgelukkig jij bent? Doe onze test om te kijken hoe werkgelukkig jij bent.

Bronnen: Leuker langer werken, Even centraal, CBS

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!