Hoe blijf ik up-to-date in mijn vakgebied?
Tegenwoordig is het belangrijk om te blijven investeren in je loopbaan. Functies veranderen door de komst van nieuwe technologieën en de arbeidsmarkt is volop in beweging. Door voortdurend op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied, kun jij je onderscheiden van de rest. De vraag is: Hoe blijf ik up-to-date in mijn vakgebied?
Ga in gesprek met je collega’s
Een hele eenvoudige manier om up-to-date te blijven is om in gesprek te gaan met je collega’s. Informeer bij de koffieautomaat eens waar zij mee bezig zijn en wat er speelt op hun afdeling. Juist door in gesprek te gaan met collega’s buiten jouw afdeling, krijg je veel nieuwe informatie. Je blijft hierdoor op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen jouw organisatie en wie weet brengt dit je nog op nieuwe ideeën.
Abonneer je op vakbladen en nieuwsbrieven
Bijna ieder vakgebied heeft zijn eigen vakblad. Zo zijn er vakbladen voor de zorg, het onderwijs of de overheid. In deze vakbladen verschijnen interviews met aansprekende personen, nieuws over de sector en trends en ontwikkelingen. Omdat alles op een overzichtelijke manier gebundeld en gecheckt wordt, kun jij op een ontspannen manier op de hoogte blijven.
Met een beetje geluk is jouw werkgever al geabonneerd op het betreffende vakblad en kun je lekker lezen in je pauze. Is dit niet het geval, dan kun je altijd nog een proefabonnement afsluiten. Hierdoor kun je eerst kijken of het vakblad voldoet aan je wensen.
Wil je sneller op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Dan is het een idee om je aan te melden voor (gratis) nieuwsbrieven van vak gerelateerde websites. Vaak ontvang je deze per mail. Of bezoek regelmatig interessante websites die schrijven over trends en ontwikkelingen. Soms is er ook een deel ingericht om vragen te stellen aan branchegenoten of om te discussiëren over specifieke onderwerpen.
Social media
De nieuwste manier om bij te blijven in je vakgebied is het volgen van interessante personen en organisaties op social media. Vaak hebben deze personen en organisaties pagina’s op LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram. Ze plaatsen daar nieuwsberichten, delen evenementen en blogs. Wellicht wordt er via één van deze kanalen ook nog een leuke workshop aangeboden.
Volg trendwatchers
Oké, dit is niet voor iedereen even interessant want trendwatchers kijken soms wel heel ver vooruit. Maar wat ik zo leuk vind, is dat ze bezig zijn met trends en ontwikkelingen in de toekomst. Hiermee bieden ze je veel inzichten en dit laat je op een andere manier kijken naar ontwikkelingen die nu plaatsvinden. Ook brengen ze (gratis) boeken of ebooks uit en sommige bloggen zelfs op hun website. Enkele bekende trendwachters zijn: Richard van Hooijdonk, Ruud Veltenaar en Adjiedj Bakas.
Bezoek congressen
Elk jaar worden er heel veel uiteenlopende evenementen en congressen georganiseerd. Tijdens deze evenementen word je bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied. Er komen interessante sprekers en vaak zijn er ook nog lezingen of workshops die je kan volgen. Op de vloer tref je vakgenoten waarmee je op een informele manier kan netwerken. Spreek ze aan en wie weet wat het je allemaal brengt.
Bijscholing
Bij veel werkgevers kun je naast je werk allerlei (algemene) workshops en cursussen volgen. Bijvoorbeeld een workshop over persoonlijk leiderschap, commerciële vaardigheden of een praktische training over Microsoft Office. Informeer eens bij je leidinggevende of de afdeling HR naar de mogelijkheden.
Een andere populaire methode is e-learning. Je krijgt toegang tot een digitale omgeving waarin je diverse cursussen kunt volgen. In de omgeving maak je een eigen account aan, waarin jouw voortgang wordt bijgehouden. Dit is een ideale manier in combinatie met je werk, omdat jij kiest waar en wanneer je leert.
Wil je het serieuzer aanpakken? Dan kun je ook kiezen voor een deeltijd opleiding. In de meeste gevallen betaal je deze opleiding zelf of je spreekt met je werkgever af dat jullie beiden een deel betalen. In de meeste gevallen ga je dan samen een scholingsovereenkomst met de organisatie aan.
Wil jij graag investeren in jouw ontwikkeling en op zoek naar een werkgever die dit ook belangrijk vindt? Bij Driessen staan we volledig achter onze werkbelofte om te investeren in jouw ontwikkeling. Lees meer over de werkbeloftes van Driessen.