Zelf ben ik als onderwijsassistent jaren lang van baan naar baan gehobbeld. Dat ik geluk had dat ik überhaupt als onderwijsassistent aan het werk kon besef ik me heel goed. Ik heb veel mogen zien en mogen leren maar dat solliciteren was wel een crime. Uit eigen ervaring vanuit mijn onderwijstijd maar ook vanuit mijn huidige rol bij Driessen, help ik je graag jouw droombaan in het onderwijs te vinden.
Ik bespreek in dit artikel de volgende onderwerpen:
- Voordat je solliciteert
- Wanneer solliciteren?
- Je cv onderwijsproof maken
- De sollicitatiebrief
- Gesolliciteerd maar nog niets gehoord?
- Voorbereiden op de sollicitatieprocedure
- Onderwijs invalpools
- Overweeg je een overstap naar het onderwijs?
- Aan de slag als hybride leraar
- Een carrièreswitch als zij-instromer
- Zonder diploma of lesbevoegdheid voor de klas
- Het Klasse! traineeship
Voordat je solliciteert
Voordat je in het onderwijs gaat solliciteren is het belangrijk om na te gaan wat voor type persoon je bent. Dit helpt je bij het kiezen van een baan die echt bij je past. Ben je bijvoorbeeld meer bovenbouw of onderbouwgericht? Maar ook welk type school spreekt je aan? De een wordt enthousiast van een vrije school, de ander moet er niet aan denken. Of misschien heb je gekozen voor het voortgezet onderwijs. En wil je fulltime aan de slag of liever parttime?
Tijdens je opleiding heb je vast al nagedacht over waar je zou willen werken maar het kan geen kwaad om hier nog eens goed naar te kijken. En hoe sta je tegenover invallen? De een vindt dat voor even leuk. Als startende leerkracht wat ervaring opdoen en veel zien, maar na een jaartje wil je weleens een eigen klas. Terwijl de ander de vrijheid van invallen heerlijk vindt. Kijk dus goed naar wat jou gelukkig maakt en ga ervoor!
Wanneer solliciteren?
In het onderwijs is een duidelijke toename in vacatures in de periode van april tot en met juni. Ter voorbereiding van het nieuwe schooljaar, dat van start gaat rond augustus of september, worden de vacatures voor het nieuwe schooljaar soms al vanaf april geplaatst. De meeste schoolbesturen hebben in mei het plaatje voor komend schooljaar duidelijk. Dat is dus dé tijd om de vacatures in de gaten te houden. Wil je een open sollicitatie sturen? Doe het dan net voor april . Zo kom je niet tussen de grote bult sollicitatiebrieven en heb je kans dat je uitgenodigd wordt nog voordat de vacature online komt. Maak dus nú al je cv en brief in orde!
Vacatures kunnen natuurlijk ook door het jaar heen ontstaan, al zal het dan voornamelijk om invallen gaan. Houd vacaturesites regelmatig in de gaten en maak een vacature alert aan zodat je niets mist.
Je cv onderwijsproof maken
Wat is een goed cv en hoe maak je jouw cv onderwijsproof? Om te beginnen is het belangrijk om je cv terug te brengen naar de kern. Beperk de informatie tot wat relevant is voor de vacature (maximaal 2 A4’tjes). Heb je ervaring die niets met het onderwijs te maken heeft? Scheid je onderwijservaring en bedrijfservaring dan van elkaar en beperk je eventuele bedrijfservaring tot functietitel en enkele taken.
Recruiters voor het onderwijs kijken naar onderwijservaring in de breedste zin van het woord. Heb je als docent gewerkt dan is dat vanzelfsprekend jouw onderwijservaring. Maar ook ervaring als trainer binnen een sportvereniging, coach of stagebegeleider is belangrijk om te vermelden. Dit toont namelijk jouw affiniteit met de doelgroep. Dit is een belangrijke pré als het gaat om solliciteren binnen het onderwijs.
Heb je al ervaring als docent? Dan zien recruiters en teamleiders graag details zoals niveaus, klassen en leerjaren terug in jouw cv. Ook informatie over de lesmethodes waar je mee hebt gewerkt of overige taken die je hebt uitgevoerd worden gewaardeerd. Zo kunnen recruiters en teamleiders in één oogopslag zien waar je ervaring mee hebt.
Tegenwoordig is het ook gebruikelijk om een persoonlijk bericht op je cv te plaatsen. Hierin vermeld je kort wie je bent en wat jouw visie is. Ook het vermelden van competenties is goed om te doen. En een foto van jezelf maakt het helemaal compleet. Zorg voor een representatieve foto, anders kan het plaatsen van een foto nadelig werken.
De sollicitatiebrief
Je sollicitatiebrief dient vooral als aanvulling op je cv. Je licht je motivatie en geschiktheid toe. De brief mag kort en bondig zijn. Richt je brief, als het even kan, aan een concreet persoon. Dus geen “Geachte heer, mevrouw,” Geef je affiniteit met de school aan en laat je enthousiasme blijken. Voorkom loze kreten in je brief, zoals dat het kind centraal moet staan of “Ik heb veel ervaring”. Hartstikke leuk maar waaruit blijkt dat dan?
Begin met een pakkende openingszin zoals “Toen ik uw vacature op LinkedIn zag dacht ik meteen: dit ben ik!” Of iets als “Voor mij is werken bij (naam school) dé manier om (vul in).” Of wat dacht je van “Jij moet het onderwijs in! Dat zei mijn leraar in groep 8 al tegen me en hij heeft gelijk.” Of “Een klas met 30 kinderen stressvol? Niet voor mij! Met mijn 10+ jaar ervaring vind ik de dynamiek en uitdaging van een grote klas heerlijk.” Zinnen waarmee je de lezer meteen boeit. Let wel op dat je sommige openingszinnen nog wat moet onderbouwen om niet met loze kreten te gooien.
Sluit je brief positief af en lees je brief goed na. Je wilt natuurlijk niet per ongeluk een tikfoutje laten staan. Dat staat zo gek als leerkracht. Zelfs een beetje gênant.
Gesolliciteerd maar nog niets gehoord?
Je hebt gereageerd op een vacature maar je hebt na een tijdje nog steeds geen reactie ontvangen. Tijd om zelf actie te ondernemen! Het is vrij normaal dat je soms 2 weken niks hoort. Wees dus niet te snel met nabellen. Niet elk schoolbestuur zit op een berg telefoontjes te wachten maar over het algemeen wordt het wel gewaardeerd als je belt omdat je zo interesse toont.
Besluit je te bellen let dan hierop:
- Vraag eerst of je brief goed is aangekomen.
- Vraag vervolgens of de vacature al ingevuld is en wanneer je een reactie kunt verwachten.
- Als blijkt dat je niet wordt uitgenodigd voor een gesprek, vraag dan waarom je niet wordt uitgenodigd, misschien kun je er nog van leren.
Voorbereiden op de sollicitatieprocedure
Een sollicitatieprocedure binnen het onderwijs bestaat vaak uit twee gesprekken. Het eerste gesprek is vaak met een teamleider of directeur. Het tweede gesprek is vaak met iemand van HR en een leerkracht waar je veel mee zal samenwerken. Een assessment is in het onderwijs niet heel gebruikelijk, proeflessen of een dag meelopen wel.
Een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek is natuurlijk altijd belangrijk. Voor het onderwijs zijn er wel standaard vragen waar je je op kunt voorbereiden. Er wordt bijvoorbeeld vaak doorgevraagd op jouw manier van lesgeven en de werkvormen die je gebruikt. Ook zal je gevraagd worden om iets over jezelf te vertellen en waarom je voor het onderwijs én deze vacature gekozen hebt. Maar ook jouw leerpunten, hoe je met lastige ouders omgaat, hoe je een pedagogisch klimaat creëert en wat je van het team verwacht.
Belangrijk is dat je bij het gesprek jezelf bent, op de hoogte bent van de school (lees het schoolplan / de visie eens door, bekijk de vacature goed e.d.) en ontspannen overkomt, voor zover dat kan natuurlijk.
Onderschat een goede afsluiting niet. Het is het laatste onderdeel van het sollicitatiegesprek en blijft daarom vaak het langst in de herinnering van je gesprekspartners hangen. Meestal krijg je aan het einde van het gesprek de gelegenheid om zelf vragen te stellen. Maak hier gebruik van! Dit komt geïnteresseerd over en je laat zien dat je voorbereid bent. Stel vragen over de groep waarin je gaat werken, over welke neventaken je krijgt op de school of stel vragen over de school zelf.
Onderwijs invalpools
Begin je graag als invaller of heb je gewoon nog geen baan gevonden voor een eigen klas? Schrijf je dan in bij meerdere onderwijs invalpools. Zorg dat je elke schooldag op tijd naast je bed staat. Ik snap de verleiding van uitslapen maar je kunt zomaar om 7.30 uur gebeld worden of je om 8.00 uur op school kunt staan. Wanneer je dan nog in je bed ligt wordt het natuurlijk lastig en heb je kans dat ze de volgende keer iemand anders bellen. Invallen leidt regelmatig tot een vaste aanstelling dus laat deze kans niet liggen!
Overweeg je een overstap naar het onderwijs?
Wanneer je op dit moment in een heel ander vakgebied werkt en een overstap naar het onderwijs overweegt dan kan ik me voorstellen dat je even niet weet waar te beginnen. Mijn advies is om eerst helder te krijgen waarom je het onderwijs in wil en welke tak dan. Wil je in het basisonderwijs aan de slag, het voortgezet onderwijs of misschien een specifiek vak geven op bijvoorbeeld het mbo? En heb je al eens nagedacht over speciaal onderwijs?
Wanneer je op het mbo les wil geven en vakspecifieke werkervaring met je meebrengt is dat een goede basis. Van een vakman (of vrouw) kunnen studenten veel leren. Veel mbo scholen staan er dan ook voor open om je als instructeur in te zetten, zonder dat je jouw bevoegdheid op zak hebt. Wel zal je gevraagd worden de bevoegdheid te halen. De deeltijd opleiding tot instructeur is op mbo niveau en te volgen naast een baan als instructeur.
Wanneer je leraar wil worden in het voortgezet onderwijs en daar een vak wil geven dat te maken heeft met jouw vooropleiding, dan kun je een 1 jarige (of langer als je deeltijd kiest) kopopleiding volgen. Na deze opleiding kun je lesgeven aan de eerste 3 klassen van de havo en het vwo, lesgeven op het vmbo maar ook het mbo en praktijkonderwijs.
Heb je een mbo-4 diploma en wil je lesgeven in het voortgezet onderwijs of op een mbo? Dan kun je de hbo-lerarenopleiding voortgezet onderwijs volgen. Deze opleiding duurt 4 jaar en kan ook in deeltijd gevolgd worden. Na de opleiding heb je de tweedegraads bevoegdheid.
Voor het basisonderwijs is de pabo dé opleiding. Wanneer je al een afgeronde hbo opleiding hebt, is de pabo vaak verkort te volgen (in 2 of 3 jaar).
Aan de slag als hybride leraar
Als je jouw huidige baan niet volledig op wil zeggen maar wel graag daarnaast in het onderwijs wil werken, dan kun je als hybride leraar aan de slag. Een hybride leraar is een vakdocent die op basis van relevante ervaring een specifiek vak geeft. Je hebt geen onderwijsbevoegdheid nodig. Je geeft dan namelijk les onder begeleiding van een docent met bevoegdheid. Maar je bent dan wel gebonden aan maximaal 4 uur per week lesgeven. Wil je meer uren per week lesgeven dan heb je alsnog een bevoegdheid nodig.
Een carrièreswitch als zij-instromer
Wanneer je al een afgeronde mbo of hbo opleiding hebt en een carrièreswitch richting het onderwijs overweegt, dan kun je starten met een zij-instroomtraject. Ook wanneer je een ander vak dan jouw vakgebied wil gaan geven. Maar let op! Indien je in aanmerking wil komen voor een zij-instroomtraject voor het basisonderwijs, dan moet je een hbo opleiding afgerond hebben die gelijk staat aan 240 studiepunten.
Er zijn instroomtrajecten voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Instroom van nieuwe leraren in het onderwijs is hard nodig maar kwaliteit moet natuurlijk altijd voorop staan. Want leraar zijn is een vak dat je niet van de ene op de andere dag meester bent.
Driessen is daarom een samenwerking aangegaan met Fontys Hogeschool Kind en Educatie en Saxion Hogescholen. Bij het zij-instroomtraject van deze opleiders voldoet een afgestudeerde zij-instromer aan dezelfde criteria als een ‘reguliere’ pabo-student. Zij-instromers gaan vanuit een ander vakgebied direct aan de slag in het onderwijs en halen binnen maximaal twee jaar hun bevoegdheid. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.
Zonder diploma of lesbevoegdheid voor de klas
In principe mag dit natuurlijk niet. Je moet een bevoegdheid hebben voor jouw sector of schoolvak. Dat is ook niet voor niets: tijdens een lerarenopleiding leer je hoe je het beste jouw vakkennis kunt delen met je leerlingen/studenten. Toch zijn er enkele uitzonderingssituaties waarin je wel zonder lesbevoegdheid of getuigschrift voor de klas kunt staan. Die vind je hieronder.
- Je bent zij-instromer;
- Je bent voltijd of deeltijd student aan een lerarenopleiding;
- Je bent gastdocent/ hybride leraar.
Het Klasse! traineeship
Kinderen begeleiden om zich te ontwikkelen, het is je roeping. Je pabo-diploma heb je op zak maar echt stevig in je schoenen staan doe je nog niet. Hartstikke logisch als startende leerkracht.
Speciaal voor jou heeft Driessen een onderwijs traineeship waarin het opdoen van ervaring voor de klas en persoonlijke ontwikkeling samenkomen. Als Klasse! trainee werk je 0,8 tot 1,0 fte op verschillende bassischolen in jouw regio, waar je verantwoordelijk bent voor langdurige vervangingen van minimaal 6 weken. Als leerkracht vervul je alle werkzaamheden die horen bij het draaien van een klas. Tijdens dit traject word je uitstekend begeleid door ervaren professionals uit het onderwijs. Dit unieke traject bestaat uit coaching, intervisie en training en e-learning. Lees in Een Klasse! leerkracht voor de klas! hoe trainee Kim het traject heeft ervaren.
Kortom, mogelijkheden genoeg om het onderwijs in te gaan of een andere baan in het onderwijs te vinden. Je hebt dit mooie vak met een reden gekozen dus ga ervoor!
Ben jij op zoek naar een betekenisvolle baan? Bekijk dan onze vacatures.
Bron: AOb