terug

Bestaan er wel verschillen tussen generaties?

Generatiemanagement is een onderwerp dat steeds vaker op de werkvloer besproken wordt. Met werknemers variërend van babyboomers tot Generatie Z, brengt elke generatie unieke waarden, verwachtingen en werkstijlen met zich mee. Maar zijn generatieverschillen echt zo groot, of worden ze vooral gevormd door veranderende omgevingen? In dit artikel lees je meer.

Over welke generaties hebben we het? Op de huidige werkvloer zijn 5 generaties actief. Maar hoe kijkt de maatschappij eigenlijk naar deze groepen, en welk beeld bestaat er over hun unieke kenmerken? Babyboomers staan bekend om hun loyaliteit, harde werk en hechten veel waarde aan hiërarchie en structuur. Generatie X blijft loyaal aan hun vakgebied en weten van aanpakken. Hierna volgen de pragmaten, ook wel xennials genoemd. Deze generatie geeft voorkeur aan een directe manier van communiceren. Zij zijn de laatste generatie die zonder internet is opgegroeid.

Generatie Y, beter bekend als millennials, hecht veel waarde aan vrijheid, gelijkheid en informele communicatie. Ze bewandelen graag een flexibel carrièrepad met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. De jongste generatie op de werkvloer, Generatie Z, is opgegroeid in een volledig gedigitaliseerde wereld. Deze generatie vindt diversiteit en inclusie erg belangrijk en heeft een sterk maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel.

Benieuwd bij welke generatie jij hoort? Je leest het in dit artikel: https://www.driessen.nl/werkzoekenden/artikelen/generatie-x-y-of-toch-een-xennial 

De rol van technologie in generatie verschillen  

Pieter Philippart, manager bij Driessen, doet voor Driessen veel onderzoek naar dit onderwerp en laat optekenen: “Er is geen wetenschappelijke basis voor grote verschillen tussen generaties. Onderzoek laat zien dat mensen in de kern hetzelfde blijven, evolutie gaat immers niet zo snel, maar dat de omgeving om hen heen verandert. Daardoor passen we ons aan de nieuwe omstandigheden aan, en dit zorgt ervoor dat er verschillen en overeenkomsten kunnen ontstaan tussen leeftijdsgroepen. Zo zie je bijvoorbeeld dat Generatie Z net zoals de Babyboomers gericht zijn op het collectief, maar veel meer fluïde naar werk kijken. Als uitzendbureau zien we dit terug in een sterke behoefte om voor een maatschappelijk gedreven organisatie te werken, maar wel meer op hun voorwaarden en minder vast dan Babyboomers,” aldus Pieter Philippart.  

De constante mens in een veranderende wereld

Volgens Wouter Vandenabeele, universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht, veranderen mensen zelf niet zo snel: “De hardware van mensen verandert niet zo snel, als we praten over evolutie.” Hiermee bedoelt hij dat onze biologische eigenschappen, zoals ons brein en gedrag, in korte tijd niet veel veranderen. Wat wél verandert, is de technologie en de wereld om ons heen. Hierdoor lijken mensen van verschillende leeftijden anders, omdat ze met andere technologieën en gewoonten zijn opgegroeid.

Een duidelijk voorbeeld van hoe omstandigheden veranderen, is de werkomgeving. Waar we vroeger met pen en papier werkten, gaat tegenwoordig bijna alles digitaal. Deze technologische vooruitgang heeft niet alleen onze manier van werken veranderd, maar ook hoe we met elkaar communiceren en samenwerken.

Kortom: de verschillen tussen generaties komen vooral doordat de omgeving waarin ze opgroeien en werken verandert. Mensen van elke generatie hebben het vermogen om zich aan te passen aan nieuwe technologieën en veranderingen, wat een breed menselijk kenmerk is. Wetenschappelijk gezien zijn er dus geen grote biologische verschillen tussen generaties, maar de omgeving maakt dat mensen andere vaardigheden en gewoonten ontwikkelen.