Werken in de openbare orde en veiligheid  

Iedereen wil zich veilig voelen in de eigen leefomgeving. Als je werkt in een veiligheidsregio, ook wel het vakgebied openbare orde en veiligheid, draag je hieraan bij. Jij zorgt voor een veiliger en leefbaarder Nederland. Geen dag is hetzelfde en je krijgt de kans om je grenzen te verleggen. 

Bekijk alle vacatures in openbare orde en veiligheid 

BOA

Waarom werken in de openbare orde en veiligheid?

Werken in openbare orde en veiligheid, dat is nog eens een uitdaging. Binnen dit vakgebied kun je zichtbaar het verschil maken. De teams binnen Openbare orde & Veiligheid houden zich namelijk bezig met veiligheid in openbare ruimtes zoals straten en parken.

In welke rol je ook werkt, je werkt elke dag mee aan een veilige en leefbare samenleving. Concreet gaat het om het voorkomen en bestrijden van onveilige situaties, criminaliteit, overlast en andere verstoringen. Het doel is te zorgen dat mensen zich veilig en prettig voelen in de leefomgeving. Veiligheid gaat over het voorkomen en bestrijden van dingen zoals diefstal, geweld en drugsgebruik. Gemeenten, politie, brandweer, justitie en andere overheidsinstanties zijn verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid.

Voordelen van werken in de openbare orde en veiligheid

  • Uitdagend werk: geen dag is hetzelfde. Je komt steeds in nieuwe situaties terecht en moet telkens schakelen en beslissingen nemen.
  • Impact maken: jij draagt direct bij aan de veiligheid van anderen, wat zorgt voor veel voldoening.
  • Werkzekerheid en arbeidsvoorwaarden: banen in deze sector worden vaak aangeboden door de overheid, wat zorgt voor werkzekerheid en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.
  • Veel doorgroeimogelijkheden: je kunt je specialiseren in verschillende gebieden zoals jeugd, horeca of wijkgericht werken. Ook kun je doorgroeien naar hogere functies zoals teamleider of zelfs de overstap maken naar andere domeinen zoals de politie of de marechaussee.

Waar kun je werken in de openbare orde en veiligheid?

Vaak werk je voor de overheid. Je kunt er ook voor kiezen om in het bedrijfsleven aan de slag te gaan. Organisaties waar je kunt werken zijn bijvoorbeeld:

Waarom aan de slag in de openbare orde en veiligheid via Driessen?

Werken via Driessen is een manier om in de meest betekenisvolle sectoren van Nederland te werken. Zo geef jij betekenis aan je openbare orde en veiligheid baan wat zorgt voor voldoening en maatschappelijke bijdrage. Daarnaast vind je bij ons echt werkgeluk. Want we zijn niet zomaar een uitzendbureau. Bij Driessen staan we namelijk in dienst van jou. Daarmee onderscheiden we ons van andere uitzendbureaus. Uiteraard zorgen we ervoor dat jouw openbare orde en veiligheid baan goed geregeld wordt en krijg je een interessant pakket aan arbeidsvoorwaarden. Maar ga je via ons aan de slag? Dan doen we je ook een aantal belangrijke werkbeloftes:

Zeg jij ‘ja’ tegen Driessen, dan beloven wij

  • Alles op alles te zetten om een betekenisvolle baan voor jou te vinden.
  • Te investeren in jouw ontwikkeling.
  • Te kijken naar wie jij bent en wat jij kunt, ongeacht je leeftijd, afkomst en gender.
  • Je financieel veerkrachtig te maken.
  • Jou een carrière lang werkgelukkig te maken.

Onze werkbeloftes voor werkzoekenden

Veelgestelde vragen over werken in de openbare orde en veiligheid

In dit vakgebied zijn er diverse doorgroeimogelijkheden, afhankelijk van je functie, ervaring, opleiding en ambities. Je kunt je specialiseren of doorgroeien naar hogere functies. Vaak zijn aanvullende opleidingen of trainingen nodig om verder te komen.

De salarissen variëren afhankelijk van de functie, ervaring en locatie. Over het algemeen bieden functies binnen de overheid goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals pensioen en verlofregelingen.

Er zijn verschillende opleidingen die jou voorbereiden op een baan in de openbare orde en veiligheid. Wil je aan de slag als beleidsmedewerker, jurist of adviseur? Kies dan voor hbo-of wo-opleidingen:

  • Integrale veiligheidskunde
  • Rechten met afstudeerrichting veiligheid en recht
  • Bestuurskunde met afstudeerrichting veiligheid en crisismanagement
  • Criminologie

Met mbo-opleidingen tot beveiliger en handhaver kan je ook in dit vakgebied aan de slag. Daarnaast zijn er cursussen om specifieke kennis en kunde op te doen. Denk aan crisismanagement, conflictmanagement, strafrecht en veiligheid.

In sommige ondersteunende of vrijwillige functies is het mogelijk om zonder formele opleiding aan de slag te gaan. Echter, de meeste rollen vereisen een bepaalde mate van opleiding en training om de nodige vaardigheden en kennis te waarborgen.