Werken op het mbo 

Studenten klaarstomen voor hun toekomstige banen is waar het om draait op het mbo. Als docent of ondersteunend medewerker help je studenten om hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen, zie je hen groeien in hun vakgebied en bereid je hen voor op een succesvolle carrière. Jouw inzet zorgt ervoor dat ze zelfverzekerd de arbeidsmarkt op kunnen. 

Bekijk alle mbo vacatures

mbo

Waarom werken op  het mbo?

Stel je voor dat je elke dag naar een plek gaat waar je niet alleen zelf leert, maar ook anderen helpt om hun dromen waar te maken. Dat is precies hoe het voelt om te werken op een mbo-school. Op theoretische wijze, maar zeker op praktische wijze worden studenten voorbereidt op de toekomst.  

Voor docenten op mbo-scholen is geen dag hetzelfde. In de ochtend kun je in een autowerkplaats staan, waar studenten leren om auto's te repareren. Je ziet hoe ze, stap voor stap, steeds beter worden en met elk nieuw onderdeel dat ze leren te monteren, groeit hun zelfvertrouwen. Na de lunch kun je zomaar weer in een klaslokaal aan het werk zijn waar een toets wordt afgenomen.  

Maar niet alleen de docenten maken het verschil. Het ondersteunend personeel speelt ook een belangrijke rol in het succes van de studenten. Denk aan de conciërges die ervoor zorgen dat de school er tiptop uitziet. Of de administratieve medewerkers die helpen met inschrijvingen en ervoor zorgen dat elke student de juiste begeleiding krijgt. En vergeet de studieadviseurs niet, die altijd klaarstaan om studenten te helpen met hun studieplanning en toekomstplannen.

Dus, waarom is het leuk om op een mbo-school te werken? Omdat je elke dag de kans krijgt om anderen te helpen leren en groeien, terwijl je zelf ook blijft leren en groeien. 

Welke functies zijn er op het mbo? 

De meest voorkomende functie op het mbo is die van docent, waarbij je onderwijs geeft en studenten begeleidt in vakgebieden zoals techniek, zorg, economie en basisvakken zoals talen en rekenen. Naast docenten zijn er tal van ondersteunende functies op het mbo: 

  • Praktijkopleider: begeleidt studenten tijdens hun stages en praktijkgerichte lessen, waarbij zij praktijkervaring opdoen die relevant is voor hun toekomstige beroep. 
  • Studieloopbaanbegeleider: ondersteunt studenten bij het plannen van hun studie, loopbaanontwikkeling en persoonlijke groei.
  • Onderwijsassistent: assisteert docenten in het klaslokaal en biedt individuele begeleiding aan studenten indien nodig.
  • Teamleider of afdelingsmanager: geeft leiding aan docententeams en coördineert het onderwijsprogramma binnen een specifieke afdeling.
  • Administratief medewerker: verzorgt administratieve taken zoals inschrijvingen en roosterbeheer  
  • Conciërge: onderhoudt de schoolfaciliteiten en zorgt voor een veilige en schone leeromgeving.
  • Studieadviseur: adviseert studenten over studieplanning, examenzaken en studiekeuzes.
  • Praktijkcoördinator: coördineert stageplaatsen en onderhoudt contacten met bedrijven voor praktijkgericht leren.
  • Examencommissie: beoordeelt examenresultaten en waarborgt de kwaliteit en objectiviteit van de examinering.

     

    Al deze functies dragen samen bij aan een goed georganiseerd mbo-onderwijs. 

Wist je dat...

K
In studiejaar 2021/2022 werd er door 35 duizend docenten voor 28 duizend fte in het mbo gewerkt. Het aantal fte docenten is met zo’n 900 gestegen in het afgelopen jaar.
,8
de gemiddelde leeftijd van docenten vertoont de laatste jaren een duidelijk dalende lijn en ligt nu op 45,8 jaar.
K
In schooljaar 2023/2024 telt het mbo 479 510 leerlingen

Voordelen van werken op het mbo 

Levendige praktijkgerichtheid

Op het mbo draait alles om de praktijk. Om te zien hoe studenten direct betrokken zijn bij échte projecten en activiteiten binnen hun vakgebied geeft een gevoel van voldoening en waardering. Ook zie je direct hoe jouw bijdrage uitpakt. Elke dag biedt nieuwe mogelijkheden om studenten te helpen groeien en bloeien in hun toekomstige carrière. 

Diverse doelgroep

Geen dag is hetzelfde op het mbo. Je werkt met een diverse groep studneten en collega's, elk met hun eigen unieke achtergronden en verhalen.

Werkzekerheid

Veel scholen kampen met personeelstekorten en er is een grote vraag naar onderwijzend personeel. Ook voor ondersteunend personeel zijn er voldoende mogelijkheden binnen het mbo. 

Directe impact 

Als medewerker op het mbo zie je direct de resultaten van je werk. Je kunt echt het verschil maken in het leven van studenten door hen te helpen bij hun leerproces en persoonlijke ontwikkeling.

Waardering voor diversiteit

Mbo-scholen staan vaak open voor diversiteit en inclusie, zowel onder studenten als medewerkers. Dit zorgt voor een verrijkende en respectvolle werkomgeving waarin verschillende perspectieven worden gewaardeerd. 

Gunstige vakantieregeling

werken in het onderwijs betekent veel vrije dagen. Mbo-scholen maken gebruik van de reguliere schoolvakantieplanning. Zo heb je meerdere vakanties per jaar zoals de kerstvakantie, lange zomervakantie, herfstvakantie en de meivakantie. Houdt er wel rekening mee dat docenten de vakantieperiode vaak gebruiken om lessen voor te bereiden. 

Welke soorten mbo-scholen zijn er?

In Nederland zijn er verschillende soorten mbo-scholen, die elk hun eigen focus en specialisaties hebben. De belangrijkste typen mbo-scholen zijn:

Regionale opleidingscentra (ROC's)

Dit zijn grote onderwijsinstellingen die verschillende mbo-opleidingen aanbieden in een bepaalde regio. ROC's hebben vaak meerdere vestigingen en bieden een breed scala aan opleidingen aan, van techniek en zorg tot economie en creatieve vakken. 

Agrarische opleidingscentra (AOC's)

Deze scholen zijn gespecialiseerd in opleidingen binnen de agrarische sector, voeding, natuur en milieu. Ze bieden opleidingen aan zoals landbouwtechniek, dierverzorging, tuinbouw, en groene ruimte. 

Vakinstellingen

Deze kleinschalige mbo-scholen richten zich op specifieke beroepen. Denk hierbij aan beroepen in de horeca, mode-industrie, ICT of de kunstensector. .

Bijzondere scholen

Bieden meer dan alleen onderwijs. Combineren onderwijs met zorg, sport, cultuur en opvang, waardoor kinderen hun talenten op verschillende vlakken kunnen ontwikkelen.

Particuliere onderwijsinstellingen

Naast de reguliere ROC's en AOC's zijn er ook particuliere mbo-scholen die vaak gespecialiseerde opleidingen aanbieden. Deze instellingen zijn niet door de overheid gefinancierd en vragen vaak hogere collegegelden.  

Het mbo kun je op vier niveaus volgen:

  • Entreeopleiding (1 jaar) voor jongeren zonder vmbo-diploma, bereidt voor op de arbeidsmarkt als assistent of doorstroom naar niveau 2.
  • Basisberoepsopleiding (1-2 jaar) voor uitvoerende werkzaamheden zoals kapper of autotechnicus, of doorstroom naar niveau 3.
  • Vakopleiding (2-3 jaar) voor zelfstandige werkzaamheden zoals verzorgende of eerste monteur, of doorstroom naar niveau 4.
  • Middenkaderopleiding (3-4 jaar) voor studenten met vmbo kgt- of havo-diploma, en Specialistenopleiding (1 jaar) voor studenten met een vakopleidingsdiploma. Beide bereiden voor op zelfstandige functies zoals filiaalbeheerder of activiteitenbegeleider, of doorstroom naar het hbo. 

Werken op het mbo zonder diploma 

Je werkt al jaren binnen een bepaalde sector en wil jouw kennis graag overbrengen aan de werknemers van de toekomst, maar je beschikt niet over de juiste papieren. Houdt het dan op voor jou? Nee! Ook zonder diploma kun jij als docent aan de slag op het mbo.  

In principe mag dit natuurlijk niet. Je moet een bevoegdheid hebben voor jouw sector of schoolvak. Dat is ook niet voor niets: tijdens een lerarenopleiding leer je hoe je het beste jouw vakkennis kunt delen met je leerlingen/studenten. Toch zijn er enkele uitzonderingssituaties waarin je wel zonder bevoegdheid voor de klas kunt staan. 

  • Je bent zij-instromer
  • Je bent voltijd of deeltijd student aan een lerarenopleiding
  • Je bent gastdocent/ hybride leraar
  • Je gaat ondersteunend personeel binnen het onderwijs

Lees hier meer over de mogelijkheden: ga aan de slag als docent in het mbo via zij-instroom of neem contact met onderwijs@driessen.nl op en we bespreken samen jouw ambities.  

Veel gestelde vragen over het werken op het mbo

Een docent in het mbo verdient tussen € 4.000 en € 8.000 per maand. Dit volgt uit de cao mbo.  

Dit is een werkweek van 40 uur.  

Er zijn veel verschillende mbo opleidingen. Deze zijn grofweg in te delen in:

  • Bouw en infra
  • Afbouw, hout en onderhoud
  • Techniek en procesindustrie
  • Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek
  • Media en vormgeving
  • Informatie en communicatietechnologie
  • Mobiliteit en voertuigen
  • Transport, scheepvaart en logistiek
  • Handel en ondernemerschap
  • Economie en administratie
  • Veiligheid en sport
  • Uiterlijke verzorging
  • Horeca en bakkerij
  • Toerisme en recreatie
  • Zorg en welzijn
  • Voedsel, natuur en leefomgeving