Werken op een universiteit

Universiteiten verzorgen academische opleidingen en zijn daarnaast gericht op onderzoek doen. Werken bij universiteiten betekent werken op een levendige campus en in een internationale werkomgeving. Jij zorgt er als ondersteunend medewerker voor dat wetenschappelijk personeel, zoals hoogleraren, student-assistenten en onderzoekers, zich kunnen focussen op onderwijs en onderzoek. Wil jij werken in een innovatieve omgeving en een bijdrage leveren aan de samenleving? Driessen biedt volop vacatures bij universiteiten. 

Bekijk alle universiteit vacatures

Universieteit

Waarom werken op een universiteit?

Als niet-wetenschappelijk medewerker bij een universiteit werk je in een dynamische omgeving. Of je nu bij een faculteit of bij een ondersteunende dienst werkt, op een afdeling HR, finance & control, facilitair bedrijf of communicatie, geen dag is hetzelfde. En jouw werk is van maatschappelijk nut. Wil je bijdragen door bijvoorbeeld roosters te maken, bijeenkomsten te organiseren of te communiceren over evenementen? Het kan allemaal. 

Welke functies zijn er op een universiteit?

Het personeel binnen universiteiten is onder te verdelen in wetenschappelijk personeel (WP) en Ondersteunend en Beheer Personeel (OBP). Wetenschappelijk personeel is verder onder te verdelen in: 

  • Wetenschappelijk Personeel verder onderverdeeld in Hoogleraar (HL)
  • Universitair Hoofddocent (UHD)
  • Universitair Docent (UD)
  • Docent (D)
  • Onderzoeker (O)
  • Overig WP
  • Promovendi 

Dit zijn de docerende beroepen die de wetenschappelijke studenten opleiden. Om aan de slag te gaan in een functie binnen het wetenschappelijk personeel je een wetenschappelijke opleiding (wo) hebben afgerond, als promovendus werkzaam zijn geweest bij een universiteit en je proefschrift Basiskwalificatie Onderwijs hebben gehaald.  

Driessen richt zich op het Ondersteunend en Beheer Personeel. Ondersteunend en beheerspersoneel (obp) zijn de stille kracht op universiteiten. Medewerkers die werken bij afdeling facilitair, ICT, administratie, de bibliotheek of het secretariaat zorgen ervoor dat wetenschappelijk personeel zich kan focussen op onderzoek en onderwijs. Je kunt hierbij denken aan functies als:  

  • Managementassistent  
  • Medewerker technische dienst
  • ICT-medewerker
  • Facilitair medewerker  

Wist je dat...

Nederland 14 publieke universiteiten heeft
k
Hier ruim 61.000 medewerkers en 340.000 studenten zijn

Voordelen van werken op een universiteit

Innovatieve en internationale werkomgeving 

Universiteiten zijn levendige, innovatieve campussen. Het zijn vaak plekken waar nieuwe ideeën en technologieën worden ontwikkeld, waardoor medewerkers altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. Bovendien komen er mensen van over de hele wereld naar een universiteit, wat zorgt voor een diverse en multiculturele werkomgeving. Deze mix van verschillende culturen en achtergronden maakt de werkomgeving niet alleen interessanter, maar bevordert ook samenwerking en begrip. Al met al zorgt dit voor een inspirerende plek waar creativiteit en kennisuitwisseling centraal staan. 

Impact op onderwijs 

In de docerende beroepen heb je direct impact op het onderwijs. Maar ook als niet-wetenschappelijk medewerker draag je bij. Jij zorgt ervoor dat wetenschappelijk personeel zich kan focussen op onderzoek en onderwijs, zodat studenten het best mogelijke onderwijs ontvangen. Door hen te ondersteunen en allerlei praktische zaken uit handen te nemen, kunnen zij zich concentreren op wat echt belangrijk is: het uitvoeren van onderzoek en het geven van uitstekend onderwijs. Dit helpt ervoor te zorgen dat studenten de best mogelijke leerervaring krijgen en zich kunnen ontwikkelen in hun studie.  

Persoonlijke ontwikkeling 

Je krijgt vaak de kans om deel te nemen aan trainingen en workshops die je vaardigheden kunnen verbeteren, zoals administratieve vaardigheden, klantenservice, en mogelijk zelfs professionele ontwikkeling in specifieke vakgebieden. 

Goede arbeidsvoorwaarden 

Werken op een universiteit biedt uitstekende arbeidsvoorwaarden. Medewerkers profiteren vaak van een aantrekkelijk salaris, goede pensioenregelingen en uitgebreide verzekeringspakketten. Universiteiten bieden vaak flexibele werktijden en een goede balans tussen werk en privéleven, wat bijdraagt aan een gezonde werkomgeving. Bovendien krijgen medewerkers vaak toegang tot faciliteiten zoals bibliotheken, sportcentra en culturele evenementen, wat het werk extra aantrekkelijk maakt.  

Welke soorten universiteiten zijn er?

We beschikken in Nederland over een mooi aanbod qua universiteiten met elk hun eigen diversiteit aan opleidingen en studies. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij de Radboud Universiteit, Universiteit Twente of Wageningen University & Research.  

 

Werken op een universiteit via Driessen

Als je via ons aan de slag gaat, weet je zeker dat alles goed geregeld is, van je salaris tot je pensioen. Driessen biedt je de kans om ervaring op te doen bij verschillende opdrachtgevers met korte en lange opdrachten. Is jouw opdracht afgelopen? Driessen zorgt voor de doorbemiddeling. Wij dragen bij aan jouw werkgeluk door coaching, trainingen en workshops.

Zeg jij ‘ja’ tegen Driessen, dan beloven wij
  • Alles op alles te zetten om een betekenisvolle baan voor jou te vinden.
  • Te investeren in jouw ontwikkeling.
  • Te kijken naar wie jij bent en wat jij kunt, ongeacht je leeftijd, afkomst en gender.
  • Je financieel veerkrachtig te maken.
  • Jou een carrière lang werkgelukkig te maken.
Onze werkbeloftes voor werkzoekenden

Veel gestelde vragen over het werken op een universiteit 

Werktijden kunnen variëren afhankelijk van je functie en afdeling, maar universiteiten bieden vaak flexibele werktijden om een goede werk-privébalans te ondersteunen. 

Voor wetenschappelijke functies is een academische opleiding vereist. Voor ondersteunende functies zijn vaak specifieke vaardigheden en ervaring belangrijk, afhankelijk van de rol. 

Ja, universiteiten bieden tal van mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en doorgroei binnen de organisatie.