Weet wat je wil!
In welke situatie je ook zit, het aller belangrijkste om te onthouden is dat je nadenkt over wat jij wil. Voor elke onderhandeling geldt, voorbereiding is het halve werk. In de meeste gevallen moet jij namelijk jouw (nieuwe) leidinggevende overtuigen en dat lukt alleen als je zélf weet wat je wil! Ga je onderhandelen over jouw salaris, neem dan de volgende vragen als leidraad:
- Is je huidige salaris marktconform?
- Hoeveel meer wil je verdienen?
- Hoe hoog ligt het salaris bij concurrerende bedrijven?
- Waarom vind je dat je recht hebt op een loonsverhoging? Wat zijn je belangrijkste resultaten en hoe hebben die het bedrijf vooruitgeholpen?
- Stel geen overdreven eisen!
Weet wat een redelijk salaris is
Natuurlijk zijn deze vragen een mooie leidraad, maar hoe kom je er achter of jouw salaris marktconform is? Heel simpel, kijk eens op Glassdoor of LinkedIn naar wat anderen over het salaris zeggen. Zit je in een CAO, kijk dan eens wat het functiehuis aangeeft en bedenk waar jij staat t.o.v. jouw functieprofiel, dit kan je makkelijk meenemen in jouw onderhandeling. Sta jij bijvoorbeeld ingeschaald als medior maar wil je promotie maken, ga dan eens na waar je nu staat ten opzichte van de senior rol. Wat mis jij nog en waar blink je in uit, dit is ook onderdeel van jouw voorbereiding.
Kies het juiste moment
Als je echt goed voorbereid aan tafel wil komen is het belangrijk dat jij jouw eigen evaluatiegesprek aanvraagt. Doe dit op het moment dat je een geslaagd project hebt afgerond of wanneer je een andere prestatie hebt geleverd. Ben je niet dagelijks bezig met projecten maar kan je wel terugblikken op een geslaagd jaar en is het bedrijfsresultaat positief? Dan is een gesprek over jouw salaris zeker mogelijk.
De beste strategie is om daarbij iets meer loonsverhoging te vragen dan je eigenlijk wil, aangezien een onderhandeling meestal uitmondt in een compromis. Bouw wat marge in, zonder te overdrijven natuurlijk.
Zeg niet meteen ja maar ook niet meteen nee
Er zijn maar weinig werkgevers die je meteen een definitief bod doen. Ga daarom nooit direct akkoord met het eerste voorstel, ook niet als het bedrag véél hoger is dan je had verwacht. Naast het feit dat je er meer uit zou kunnen halen, zegt direct akkoord gaan iets over hoe strijdlustig je bent. Als je nu laat zien dat je bereid bent je ergens hard voor te maken, kun je daar later nog weleens van profiteren.
Dat je niet meteen ja moet zeggen betekent niet dat je automatisch nee moet zeggen. Want het laatste wat je wil is een onprettige situatie creëren, waarin jij bij je standpunt blijft en verwacht dat jouw leidinggevende maar naar jou toe komt. Realiseer je dat het bij een salarisonderhandeling de bedoeling is om elkaar ergens in het midden te vinden. Geef dus een gegronde reactie: laat weten dat je zelf méér in gedachten had dan het geboden bedrag en waarom. Houd de stemming in ieder geval altijd positief.
Wil je een goed gesprek over je salaris maar dan bij een nieuwe baan? Kijk dan eens naar onze vacatures.