1. Waarom verliet je je oude werkgever?
Voor een terugkomst bij je oude werkgever vraag je je waarschijnlijk af of ze al iemand hebben voor je oude baan en of ze je wel terug willen. Het is echter verstandig om eerst terug te gaan in de tijd: Wat waren de redenen dat je wegging? Zijn dat zaken die je ervan weerhouden om terug te gaan naar je oude werkgever? De kans is groot dat de omstandigheden hetzelfde zijn. Oftewel, de ergernissen en hindernissen waar je eerder tegenaan liep, zijn er nog steeds. Is dat geen bezwaar voor je? Dan kun je je richten op je comeback.
Daarentegen kan ook het een en ander juist wél veranderd zijn. Sinds jij bent weggegaan zijn er vast ook oud-collega’s die zijn vertrokken of die een andere functie hebben. Ook jouw oude functie kan qua inhoud veranderd zijn. Houd hier een beetje rekening mee voordat je een roze bril opzet.
2. Informele start
Zoek eerst contact met een oud-collega bij je vorige werkgever die jou goed kent. Denk aan een leidinggevende, een mentor of een collega met wie je veel samenwerkte. Leg je idee om terug te keren aan hem of haar voor. Vraag daarbij of hij of zij eerlijk wil aangeven wat jouw kansen zijn. Daarbij telt niet alleen wat de interne mening was over jouw prestaties en vaardigheden, maar ook hoe de organisatie je vertrek beleefde.
3. Neem formeel contact op met je oude werkgever
Is de uitkomst van je informele contact positief, dan kun je gaan praten met HR of de medewerker die het aannemen van nieuwe mensen regelt. Ga ervan uit dat dit gesprek meer zal lijken op een sollicitatiegesprek dan een onderhandeling over de voorwaarden van je terugkomst. Zorg voor een goed verhaal waarom ze jou weer moeten aannemen. Houd er ook rekening mee dat er nog andere kandidaten voor een functie zijn.
Benadruk de ervaring die je hebt verworven in je nieuwe baan en de vaardigheden die je hebt geleerd. Je bent de nieuwe medewerker met meerwaarde en niet dezelfde oude medewerker die met hangende pootjes terugkeert. Leg daarnaast de klemtoon op de kennis die je hebt van de organisatie. Laat zien dat je de organisatie en de medewerkers kent, dat je weet hoe het er in zijn werk gaat. Maak duidelijk hoe snel je ingewerkt zult zijn en dingen gedaan krijgt als jij er straks weer werkt.
4. Houd rekening met een ander soort sollicitatiegesprek
Hoogstwaarschijnlijk voer je een heel ander sollicitatiegesprek dan wanneer je nooit bij de organisatie had gewerkt. De oude werkgever zal zich in dat gesprek waarschijnlijk grotendeels richten op het waarom van je vertrek en waarom je nu weer terug wilt keren. De organisatie zal misschien wat huiverig zijn om je weer aan te nemen. Iemand die een keer weggaat omdat er iets beters langskomt, kan dat een volgende keer natuurlijk weer doen.
Wees daarom niet bang om het boetekleed aan te trekken. Geef toe dat je een fout hebt gemaakt door te vertrekken. Overtuig daarnaast de werkgever ervan dat je de eerste keer een waardevolle werknemer was, die nu nog veel waardevoller is geworden.
5. Vraag meer dan wat je eerder kreeg
Als je je oude baan terugkrijgt, zul je waarschijnlijk heel dankbaar zijn. Wees echter niet bang om meer dan vroeger te vragen. Speel in op het feit dat de organisatie behoefte lijkt te hebben aan je nieuwe kennis en vaardigheden. Vraag daarom om meer salaris, een betere functieomschrijving en extra verantwoordelijkheden.
Biedt je oude werkgever je gewoon je oude baan met bijbehorend salaris aan, dan is het aan jou om dat al dan niet te accepteren. Ga echter nooit akkoord met een lagere functie of minder salaris dan je eerder bij de organisatie had. Het wordt bijzonder ongemakkelijk voor jou en ook voor anderen, als collega’s die eerst met of onder je werkten, nu je leidinggevende zijn. Ook blijkt eruit dat de organisatie je minder waardeert dan de vorige keer en je terugkeer als zwakte beschouwt. Je kunt dan beter ergens anders werk zoeken.
Bron: Fastcompany