terug

ADHD op de werkvloer: Begrip, kracht en samenwerking

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een neurodiversiteit die veel impact kan hebben op het dagelijks leven en werk. Het brengt uitdagingen, maar ook unieke kansen met zich mee. Dit artikel is bedoeld om inzicht te geven in wat ADHD is, hoe het de werkvloer beïnvloedt, en hoe we als collega’s en organisatie kunnen bijdragen aan een succesvolle samenwerking.

Wat is ADHD?

ADHD is een aandoening die invloed heeft op de concentratie, impulsbeheersing en energiehuishouding. Mensen met ADHD ervaren vaak een intensere stroom van prikkels, waardoor het soms moeilijk is om gefocust te blijven of gestructureerd te werken. Maar diezelfde prikkelgevoeligheid kan leiden tot creatieve ideeën, snelle verbindingen en een unieke manier van problemen oplossen.

Om ADHD beter te begrijpen, delen we het persoonlijke verhaal van Femke, een in-house consulent Mens en Werk bij onze klant. Na een overstap van de zorg naar HR, vond zij haar passie in het matchen van mensen met de juiste functies en teams.

ADHD: Een ‘Way of Living’

Femke vertelt dat ADHD voor haar een manier van leven is. “Ik ben er helemaal aan gewend, maar ik ben constant bezig met mijn energieverdeling. Hoe blijf ik in balans, zodat ik de dag goed doorkom?”

Ze beschrijft hoe haar gedachten vaak sneller gaan dan ze kan verwoorden, wat soms tot misverstanden leidt. Toch ziet ze ook haar unieke kracht: “Ik ben creatief, kan snel schakelen en leg makkelijk verbanden. Doordat prikkels intenser binnenkomen, ben ik ook in staat om mensen snel aan te voelen en daarop in te spelen. Mijn impulsiviteit is niet altijd handig, maar het helpt me vaak om direct actie te ondernemen.”

De uitdagingen: Focus en energie

ADHD brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals moeite met concentratie, het organiseren van taken en het omgaan met prikkels. Femke: “Ik merk dat ik sneller afgeleid ben als ik mij niet tijdig afsluit voor prikkels. Ik wil voorkomen dat mijn energieniveau zakt, waardoor ik mogelijk minder focus heb tijdens bijvoorbeeld lange gesprekken.”

Om dit te compenseren, zorgt ze voor momenten van rust: “Ik ga even naar buiten of kies ervoor om niet gezamenlijk mee te lunchen. Dat helpt me om op te laden en weer gefocust te zijn.”

Wat werkt goed?

Ze legt uit dat een rustige, prikkelarme werkomgeving essentieel is. “Ik werk graag in een omgeving waarin ik zelf kan bepalen wanneer ik prikkels opzoek of juist vermijd.”

Ook deadlines en werkdruk blijken positief te werken: “Onder druk krijg ik een hyperfocus en kan ik bergen werk verzetten. Als ik dan uit die focus kom, moet ik altijd wel echt even mijn overgebleven werk organiseren, omdat ik zo in een focus heb gezeten, verdwijnt de rest naar de achtergrond. Voor werkzaamheden waar mijn hyperfocus niet van activeert stel ik vaak persoonlijke of creatieve doelen om die motivatie toch te vinden.”

Wat kunnen collega’s doen?

Een open team en begripvolle collega’s maken het verschil. Femke: “Mijn team ziet mijn krachten en waardeert ze. Als ik iets over het hoofd zie of kies om een keer niet mee te lunchen, is daar begrip voor. Dat maakt alles makkelijker.”

Ze benadrukt het belang van heldere communicatie: “Vraag het gewoon als je iets niet begrijpt, in plaats van aannames te doen. Als ik soms minder energiek overkom, trek het je dan niet persoonlijk aan. Het gaat om mijn energiehuishouding, niet om jou.”

Tips voor samenwerken met iemand met ADD/ADHD

  1. Flexibiliteit: geef ruimte in werktijden en methodes
  2. Structuur: gebruik tools zoals digitale planners en vaste routines
  3. Communicatie: vraag door en toon interesse in hoe iemand werkt
  4. Begrip: besef dat ADD/ADHD een andere manier van denken en werken met zich meebrengt met ook zeker voordelen

Strategieën voor ADHD op de werkvloer

Femke deelt haar belangrijkste tips:

  • Zelfkennis: “Weet wat jouw grenzen en energiegevers zijn.”
  • Doseren: “Zorg voor een goede balans tussen sociale interactie en taken achter je bureau.”
  • Creativiteit: “Geef taken een creatieve draai om ze leuk te maken.”
  • Openheid: “Ga in gesprek en leg uit wat je nodig hebt.”

Tot slot wijst ze op het belang van bewustwording: “Met ons in-house project “Neurodiversiteit” willen mijn collega en ik het taboe doorbreken en aandacht vragen voor meer begrip en inclusie. Dit doen we door workshops te geven met daarin een stukje psycho-educatie (hoe werkt het brein) en onze persoonlijke ervaringen te delen.”

ADHD is geen beperking, maar een andere manier van denken en werken. Door elkaar beter te begrijpen en te ondersteunen, maken we niet alleen de werkomgeving inclusiever, maar benutten we ook de unieke kansen die neurodiversiteit met zich meebrengt. Bij Driessen beloven we te kijken naar wie je bent en wat je kunt. Jij bent meer dan je naam en je cv. Wil jij werken op een plek waar je kunt zijn wie je bent? Zeg #jaikwil tegen een betekenisvolle baan bij Driessen. Lees wat we voor jou kunnen betekenen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!