Groot denken, klein doen
Je ideale baan sluit aan op je persoonlijkheid, je competenties en het aanbod van werk. Iemand vroeg mij eens: “als je nu alles mag doen wat je wil, wat zou je dan het liefste willen doen?” Daar moest ik wel even over nadenken, maar ik kwam al snel tot de conclusie dat ik een relatiegericht persoon ben die streeft naar harmonie. Heel abstract maar de reikwijdte van mijn ambities werd smaller. Ik wilde bijdragen aan relaties en goede harmonie en kon op zoek naar functies, taken en opleiding(en) die daarop aansluiten.
Uiteindelijk kwam ik uit bij HRM en dat bleek een schot in de roos! Bijdragen aan arbeidsrelaties en de balans tussen mens en organisatie geeft me zoveel energie! Maar naast functies en opleidingen spelen ook zaken als gedrag en uiterlijk vertoon een belangrijke rol. Een HR-professional in een kapotte spijkerbroek en een sweatshirt maakt een andere indruk dan een HR-professional met een nette blouse, toch? Eerst vorm je dus een “grote” visie en daar hang je vervolgens “kleine” (dagelijkse) acties aan.
Ambities in de organisatie
Een ambitie hoeft natuurlijk niet meteen een (interne) carrièreswitch te betekenen. Groeien van junior naar senior in je huidige functie of de taken binnen je functie efficiënter uitvoeren zijn ook ambities. Dat is het mooie aan ambities, het zijn jouw persoonlijke doelen. Het liefste wil je je ambities met iedereen delen zodat er aan je wordt gedacht bij een (interne) vacature of een project. Toch kan het ook spannend zijn om je ambities kenbaar te maken. Je wil zeker zijn van je ervaring en opleiding en je wil niet de indruk geven dat je jouw huidige functie niet meer leuk vindt. Daarom vind je hieronder 8 tips om jouw ambities op een goede manier kenbaar te maken:
- Bespreek je ambities eerst met mensen in je directe omgeving, bijvoorbeeld met je partner. Je partner kent je goed en kan inschatten in hoeverre jouw ambities realistisch zijn. Je partner kan ook een sparringspersoon voor je zijn zodat je je ambities nog beter kunt laten aansluiten op je persoonlijkheid en competenties. Hoe duidelijker, hoe beter.
- Geloof in jezelf voordat je je ambities kenbaar maakt in je organisatie of daarbuiten. Een goede dosis zelfvertrouwen en vertrouwen in je kansen is zichtbaar in je houding en gedrag. Je wordt een stevige gesprekspartner en voorkomt het afzwakken van jouw wensen.
- Neem een proactieve houding aan. Trek werkzaamheden naar je toe die bijdragen aan het waarmaken van jouw ambities.
- Ga een gesprek aan met je leidinggevende over je ambities en vraag in hoeverre hij of zij tevreden is over jou als medewerker. Stel daarbij ook de vraag wat je nu (in je huidige functie) kunt doen om je ambities later te realiseren.
- Ga eens een gesprek aan met een kennis of een collega in de functie die jij ambieert en vraag hoe zijn of haar dag eruitziet.
- Niet alles hoeft meteen duidelijk en uitgewerkt te zijn. Vragen als “hoe wil je je ambities realiseren?” kun je overleggen met je leidinggevende. Wie weet heeft hij of zij een idee waar jij nog niet aan had gedacht!
- Zie kritiek niet als een aanval, maar als een mogelijkheid om jezelf verder te verbeteren.
- Toon commitment. Met je doel voor ogen ben jij bereid je gedrag en acties te veranderen om je doel te bereiken!
Blijf bij jezelf
Dus: start met vragen, want vragen staat vrij! Blijf daarbij wel dicht bij jezelf. Je leidinggevende kan je helpen je ambities te realiseren maar je wil natuurlijk niet je geloofwaardigheid verliezen als je in je nieuwe functie al snel tot de conclusie komt dat het eigenlijk niet bij je past. Succes met het waarmaken van jouw ambities!
Bronnen: De-beste-versie-van-jezelf.nl, lifeworkdesign.nl