terug

Arbeidsvoorwaarden waar je óók over kunt onderhandelen

Begin je binnenkort met een nieuwe baan of heb je een functioneringsgesprek op de planning staan? Dan is het tijd om te onderhandelen! Vaak denken we meteen aan salaris, maar er zijn zoveel meer zaken waar je over kunt onderhandelen: je secundaire arbeidsvoorwaarden.

Misschien loopt je salarisonderhandeling niet zoals je had gehoopt. Geen zorgen, dat betekent niet dat het gesprek voorbij is. Vraag altijd waarom je verzoek wordt afgewezen en of er alternatieven zijn. Misschien is het nu niet het juiste moment en kun je een vervolgafspraak maken. Lees in dit artikel meer tips voor het succesvol aanvragen van een loonsverhoging.

Mocht het gewenste salaris om wat voor reden (op dit moment) dan ook echt niet mogelijk zijn, betekent dat niet dat er niks anders is om over te onderhandelen. Er zijn verschillende andere arbeidsvoorwaarden, die zowel je werkplezier als je carrière kunnen bevorderen. Hier zijn zes waardevolle alternatieven die je kunt vragen aan je werkgever als het gevraagde salaris er niet in zit.

Opleidings- en trainingsbudget
Eén van de beste manieren om je waarde voor het bedrijf te verhogen, is door je vaardigheden verder te ontwikkelen. Vraag je werkgever of er ruimte is voor een opleidings- of trainingsbudget. Dit kan je helpen om nieuwe kennis en certificaten te behalen die niet alleen goed voor je persoonlijke groei zijn, maar ook voor je prestaties binnen het bedrijf. Denk aan vaktechnische cursussen, leiderschapstrainingen of soft skills zoals communicatie of projectmanagement.

Meer vakantiedagen
Als een salarisverhoging niet mogelijk is, kun je vragen om extra vakantiedagen. Extra vrije tijd kan een groot verschil maken voor je werk-privébalans en je algehele welzijn. Werkgevers zijn vaak bereid om meer vakantiedagen toe te kennen, vooral als het hen helpt om medewerkers langer gelukkig en productief te houden.

Flexibele werkuren of thuiswerken
In de huidige werkcultuur wordt flexibiliteit steeds belangrijker. Vraag je werkgever of er mogelijkheden zijn om flexibele werktijden te hanteren, of gedeeltelijk thuis te werken. Dit kan je helpen om werk en privé beter in balans te brengen, vooral als je reistijd of gezinsverplichtingen hebt. Vergeet hier ook niet om het te hebben over de thuiswerkvergoeding.

Bonus of resultaatgerichte vergoeding
Als je geen salarisverhoging kunt krijgen, kan een prestatiegerichte bonus een aantrekkelijk alternatief zijn. Dit kan bijvoorbeeld een jaarlijkse bonus zijn op basis van de bedrijfsresultaten, je persoonlijke prestaties of specifieke doelen die je hebt behaald.

Carrièremogelijkheden of doorgroeimogelijkheden
Als het salaris niet direct verhoogd kan worden, vraag dan naar mogelijke doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Kun je meer verantwoordelijkheden krijgen? Is er een volgende stap in je carrièrepad mogelijk, met bijbehorende voordelen op lange termijn? Dit kan niet alleen je motivatie verhogen, maar zorgt er ook voor dat je je ontwikkeling serieus genomen voelt.

Onderhandelen voor een goed pensioen
Ook al lijkt je pensioen voor sommigen nog ver weg, is het altijd belangrijk om hier al over na te denken. Vraag je werkgever hoe je pensioen is geregeld om later niet met een pensioengat te komen zitten. Werkgevers zijn verplicht je goed te informeren over je pensioenopbouw.

Nog meer inspiratie nodig? We zetten nog een aantal voorwaarden voor je op een rijtje: 

  • Reiskostenvergoeding
  • Ziektekostenverzekering
  • Fietsplan of Auto van de zaak
  • Kinderopvang op werk
  • Betaald ouderschapsverlof
  • Betaalde dagen voor vrijwilligerswerk
  • Mogelijkheid voor een sabbatical

Kortom, er zijn genoeg manieren om te onderhandelen over voorwaarden die je carrière ten goede komen, zelfs als een loonsverhoging op dit moment niet haalbaar is. Durf het gesprek aan te gaan en denk breder dan alleen je salaris.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!