terug

Autonomie als basis van werkgeluk

Autonomie in je werk, oftewel vrij zijn om te bepalen wat je doet en waar je dat doet, draagt in hoge mate bij aan je werkgeluk. Beeld je maar eens in waar jij gelukkiger van wordt: zelf bepalen hoe je dag eruit ziet en welke taken je oppakt? Of een takenlijst ontvangen van je leidinggevende met de verwachting dat aan het einde van de dag alles afgevinkt is. Die keuze is makkelijk, toch?

Vrijheid, onafhankelijkheid en beslissingsruimte in het plannen van je werk en in de manier waarop je dit doet, geeft jou autonomie in je werk. Je ervaart hierdoor dat je een keuze hebt, zonder gecontroleerd of gedwongen te worden door je leidinggevende. Maar stel nou dat autonomie voor jou niet vanzelfsprekend is?

Hoe versterk je autonomie?

Natuurlijk bestaat er een spanningsveld tussen autonoom werken en als team gezamenlijk naar een doel werken en resultaten behalen. Het is dan ook niet voor iedere functie en binnen iedere organisatie even makkelijk om je autonomie te vergroten. Om autonoom werken te bevorderen kun je samen met je collega’s en leidinggevenden aan de slag met thema’s als werkplanning en werklocatie.

Ga aan de slag met autonomie!

Heb jij het gevoel dat het vergroten van autonomie een belangrijke bijdrage levert aan jouw werkgeluk? Dan is het een mooie thema om mee aan de slag te gaan.

Meer invloed op jouw werkindeling

Kijk eens kritisch naar hoe jouw werkdagen eruit zien. Wordt jouw werkdag grotendeels bepaald door anderen of heb je zelf veel vrijheid in het indelen van je werk? Als je dit gaat bijhouden, dan kun je na een periode zien waar ruimte is voor meer autonomie.

Vind je het lastig om dit zelf te veranderen, dan kun je hulp vragen aan je collega’s of leidinggevende. Wanneer je jouw omgeving informeert en je wensen uitspreekt, is er vaak meer mogelijk dan je denkt Afbeelding verwijderd.

Vrijheid in de keuze van je werkplek

Een andere manier om je autonomie te vergroten, is om op een andere locatie te werken. Misschien kun je vaker vanuit thuis werken of op een andere werkplek gaan zitten. Als dit niet standaard is binnen jouw organisatie, dan is het goed om je wensen kenbaar te maken bij je leidinggevende. Verandering van werkplek kan je meer inspiratie bieden of juist meer concentratie.

Omgaan met weerstand

Merk je dat er weerstand is als het gaat om autonoom werken? Benadruk dan dat er een direct verband bestaat autonomie en werknemersresultaten. En dat dit nog los staat van het innovatieve vermogen en de motivatie die werkautonomie kan opleveren. Een win-win situatie dus, als je het ons vraagt!

Kortom: autonomie heeft alles te maken met jou werkgeluk. Benieuwd om te weten hoe werkgelukkig jij bent? Doe dan de testjewerkgeluktest!

Bronnen: Bureau YOP, Schouten & Nelissen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!