terug

Beter een goede collega dan een verre vriend?

Collega’s, je ontkomt er niet aan. Sterker nog, of je nu wil of niet: je dient er goed mee samen te werken. Verschillende karakters, eigenschappen, meningen, overtuigingen en van jong tot oud: collega’s zijn er in alle soorten en maten. Het is dan ook niet verwonderlijk, zelfs best heel menselijk, dat er ergernissen ontstaan.

Want zeg nou zelf, een collega die geen verantwoordelijkheidsgevoel heeft, zijn fouten niet erkent, dominant is, laat begint en weer vroeg stopt met werken, altijd maar aan het klagen is of juist veel aan het stressen, dat is toch ook hoogst irritant? Zou het niet veel fijner zijn als collega’s elkaar allemaal aardig vinden en hetzelfde denken? Het zou de werksfeer in ieder geval goed doen. Maar zouden collega’s elkaar dan nog durven aanspreken? Elkaar scherp houden? Van elkaar leren?

Goed contact met collega’s zorgt voor meer energie

Wist je dat je één uur ergeren aan collega’s net zoveel energie schijnt te kosten als één hele werkdag? En of het nu precies waar is of niet, energie kost het zeker. Maar er is goed nieuws: ergernissen omzetten in acceptatie en verbetering is mogelijk! Een aantal tips die het proberen waard zijn:

Maak persoonlijk contact

Hoe goed ken je je collega eigenlijk? Stel eens een persoonlijke vraag, leer je collega beter kennen. Wellicht kom je erachter dat er een reden is voor zijn/haar gedrag en zorgt het uiteindelijk voor meer onderling begrip.

Relativeer

Niemand is perfect. Vraag je af of het gedrag van je collega belangrijk genoeg is om actie te ondernemen. Of je heel de dag aan te ergeren.

Maak het bespreekbaar

Ga apart zitten met je collega en benoem wat jou dwarszit, hoe je je daarbij voelt en hoe het voor jou beter zou worden. Vraag ook wat jij zelf kunt doen om het beter te maken.

Vraag hulp aan je leidinggevende

Mocht je je collega echt niet durven aanspreken of heeft het juist niets geholpen, schakel dan de hulp van je leidinggevende in. Leg de situatie uit en geef aan dat je graag tot een oplossing wil komen.

En ten slotte nog een persoonlijke tip:

Spiegel gedrag

Deze tip is natuurlijk afhankelijk van de situatie, maar toch. Ik heb een collega gehad die behoorlijk veel praat. Een enorme kletskous, en dan voornamelijk over zichzelf, haar familie en vrienden. Hele pauzes kletste ze vol zonder dat ik ook maar iets heb kunnen zeggen, op een aantal ja’s of nee’s en bevestigende knikjes na dan. Op een dag ben ik hetzelfde gaan doen. Wat denk je? Na amper 5 minuten onderbreekt ze me: “Ja ik moet echt weer aan het werk en ik ken al die mensen waar je het over hebt toch niet….” Kijk, daar kun je dan vervolgens mooi op inspringen!

Ben jij werkgelukkig?

Wist je dat jouw werkgeluk wordt bepaald door 4 factoren: de relatie met je collega’s, hoe goed jij je competenties kan benutten in je functie, de vrijheid die je hebt om te doen wat je leuk vindt en de maatschappelijke relevantie die je werk heeft. Ben je benieuwd hoe jij scoort op deze vier gebieden? Test je werkgeluk en ontvang tips om jouw werkgeluk te vergroten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!