terug

De jaaropgave, uitleg van de cijfers en termen

De jaaropgave, een overzichtelijk blad over je inkomsten van dat jaar. Zou je denken. Maar wat betekenen al die termen en wat is nou écht belangrijk om te weten? Een beetje uitleg bij een jaaropgave is best handig, daarom zetten wij voor je op een rij wat belangrijk is om te weten.

De jaaropgave is vooral belangrijk bij het doen van aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst vult veel al automatisch voor je in maar een extra check door jou is niet helemaal onnodig. Zeker wanneer je meerdere werkgevers hebt gehad gedurende een kalenderjaar.

Voor het doen van aangifte inkomstenbelasting is het vooral van belang dat je jouw persoonlijke gegevens controleert en een aantal punten van je jaaropgave. Denk aan Loon voor loonheffing en de loonheffing zelf. Hieronder leg ik je uit wat de punten op je jaaropgave betekenen.

Fiscaal jaarloon

Het fiscale jaarloon is je bruto jaarloon plus toeslagen en vergoedingen waarover je belasting betaalt, maar min bruto inhoudingen zoals pensioenpremie.

Loon voor LH (loonheffing)

Dit is een vrij makkelijke. Loon voor loonheffing is het totale bedrag waarover je loonheffing betaalt.

Loonbelasting/ premie volksverzekeringen of loonheffing

Loonheffing is het bedrag dat je werkgever ingehouden heeft om aan loonbelasting en premie volksverzekeringen te betalen. Je vindt dit onder het kopje ‘Loonbelasting/ premievolksverzekeringen’ en/of onder het kopje ‘Loonheffing’.

Arbeidskorting

Wie werkt heeft recht op arbeidskorting. De hoogte hiervan is van een aantal zaken afhankelijk. De korting is al verrekend dus hier hoef je niets meer voor te doen.

Totaal premie werknemersverzekeringen

Je werkgever draagt een verplichte premie af om te zorgen dat je verzekerd bent voor bijvoorbeeld werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Hier zie je het bedrag dat voor je betaald is. Ook hier hoef je niets mee te doen.

Loon ZVW (Zorgverzekeringswet)

Het loon Zorgverzekeringswet is het bedrag waarover de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet berekend wordt. Vaak is dit hetzelfde als het bedrag bij Loon voor LH.

Werkgeversbijdrage ZVW

In veel gevallen betaalt je werkgever (of uitkeringsinstantie) de heffing ZVW. Je hoeft hier ook niets mee te doen.

Loonheffingskorting op ‘1’ of ‘0’

De 1 en 0 bij loonheffingskorting roepen nog weleens vragen op. Maar eigenlijk is het vrij eenvoudig. Staat er een 0? Dan wordt de loonheffingskorting niet toegepast. Staat er een 1? Dan wordt de loonheffingskorting wél toegepast. Je moet het maar net weten.

Op de jaaropgave van Driessen staat in plaats van een 0 of een 1 gewoon ja of nee. Dat is toch net wat duidelijker.

Let op: Je kunt maar bij één inkomstenbron tegelijk de loonheffingskorting toe laten passen.

Tabelkleur

Bij tabelkleur kun je ‘wit’ of ‘groen’ zien staan. Groen staat er bij zaken als lijfrente of pensioeninkomen maar ook bij ziektewet, betaling van een ontslagvergoeding en transitievergoedging. Hier worden namelijk andere belastingtabellen voor gebruikt (de groene tabel) dan voor inkomen uit tegenwoordige dienstbetrekking (de witte tabel).

Met deze uitleg van je jaaropgave kun je vast vooruit bij de aangifte inkomstenbelasting. Werk je via Driessen? Dan vind je jouw jaaropgave uiterlijk medio februari op Mijn Driessen terug. (‘Mijn administratie’ en dan bij ‘Loonstroken & jaaropgaven’.) Hiervan ontvang je natuurlijk ook bericht van ons. Heb je toch nog vragen? Dan staan jouw vaste contactpersonen voor je klaar!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!