Wie ons kantoor ooit gezien heeft weet al meteen dat het beeld van dat suffe kantoortje niet klopt. Een fabeltje dat heel makkelijk te ontkrachten is als je leest over de Bron van werkgeluk. Maar dit is natuurlijk niet bepaald het meest belangrijk om te weten over uitzendbureaus. Hieronder vind je de belangrijkste fabels met daarbij de feiten.
Fabel – Via een uitzendbureau is mijn salaris lager
Veel mensen denken dat het uitzendbureau betaald wordt van het salaris van de uitzendkracht. Dat klopt dus niet. Sterker nog, het mag niet! Uitzendkrachten én payrollkrachten hebben recht op hetzelfde salaris als medewerkers die rechtstreeks in dienst zijn bij de opdrachtgever (de organisatie waar je via het uitzendbureau gaat werken). Bovendien hebben ook uitzendkrachten minimaal recht op het minimumloon.
Ja, het uitzendbureau moet betaald worden. Dat klopt. Maar dit komt doordat over jouw salaris een factor berekend wordt, die de opdrachtgever (waar je de werkzaamheden uitvoert) moet betalen. Die factor is onder andere voor het werk dat het uitzendbureau uit handen neemt voor de opdrachtgever. Maar dat heeft dus echt geen effect op wat jij ontvangt.
Fabel – Via een uitzendbureau vind je geen échte baan
Het beeld van alleen maar magazijnwerk of vakantiebaantjes is volkomen onterecht. Al is er niks mis met magazijnwerk of vakantiewerk. Maar bij een uitzendbureau kun je voor echt veel meer soorten werk terecht.
Bij Driessen kun je terecht voor werk in de publieke sector. Dus overheid, onderwijs, cultuur en zorg. Hier ligt onze expertise. We hebben vacatures voor bijvoorbeeld senior managementassistent, medewerker toets- en examenbureau, medewerker klantcontactcentrum, locatie coördinator vaccinatie, HR medewerker bij een gemeente, helpdeskmedewerker ICT, directiesecretaresse, projectleider onderwijsvernieuwing, medisch coördinator, adviseur vergunningen, administratief ondersteuner, juridisch medewerker, consulent participatiewet, geestelijk verzorger, instructeur ANWB, docent motorvoertuigentechniek en ook vacatures voor groenmedewerker, stemmenteller, onderwijsassistent, laborant, leerkracht speciaal onderwijs, docent zorg en functioneel applicatiebeheerder. Een hele rits en we hebben er echt nog veel meer.
Het fabeltje dat uitzendbureaus geen werk hebben voor hoogopgeleiden is hiermee ook meteen uit de wereld.
Fabel – Via een uitzendbureau krijg je een nul-uren contract, geen vaste uren
Via een uitzendbureau lopen best wat contracten zonder vaste uren. Een oproepcontract dus. Dat klopt. Maar bij een uitzendbureau kun je absoluut ook terecht voor vaste uren en dus een stabiel maandinkomen.
Het voordeel van een oproepcontract is wel dat je meer flexibiliteit hebt. Je werkt wanneer je ingeroosterd wordt maar krijgt ook alleen betaald wanneer je gewerkt hebt. Bij een oproepcontract heb je wel bepaalde garanties. Zo moet je minimaal 4 dagen van tevoren weten dat je ingezet wordt, anders mag je aangeven dat je niet kunt komen werken. Word je afgebeld terwijl je ingeroosterd stond? Dan moet dit ook 4 dagen van tevoren gebeuren anders heb je recht op doorbetaling van de ingeroosterde uren.
Daarnaast krijg je na een jaar oproepkracht te zijn geweest een aanbod voor vaste uren. Het aantal uren dat wordt aangeboden is het gemiddelde van wat je in dat jaar gewerkt hebt. Je hoeft dit aanbod niet te accepteren. Als je liever een oproepcontract aanhoudt zonder een vast aantal uren dan kan dat dus ook.
Bij een contract met vaste uren is het grote voordeel dat je elke maand een stabiel inkomen hebt maar je bent minder flexibel in wanneer je wel of niet werkt.
Fabel – Via een uitzendbureau vind je alleen tijdelijke baantjes, geen vaste baan
Nog zo’n fabeltje. Ja, veelal krijg je eerst een tijdelijk contract. Maar dit tijdelijke contract is vaak de ingang naar een rechtstreeks dienstverband bij de opdrachtgever. Daarnaast is het tijdelijke contract bij het uitzendbureau meestal een half jaar of zelfs een jaarcontract. Ook werken veel uitzendbureaus met recruiters die vacatures invullen voor vaste banen. Wil jij in contact komen met een van de recruiters van Driessen? Neem dan contact met ons op. Of kijk eens bij ons zusje Jeij.
Fabel – Het is niet mogelijk een hypotheek af te sluiten als uitzendkracht
Een huis kopen? Dan wil je vast een hypotheek afsluiten. De bank kijkt dan naar jouw inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren. Het maakt daarbij niet uit dat je in dienst bent via een uitzendbureau. Bij het regelen van een hypotheek kan een perspectiefverklaring uitkomst bieden. Een perspectiefverklaring is niet hetzelfde als een werkgeversverklaring. Een perspectiefverklaring geeft aan dat je arbeidsperspectief positief is (dus dat je in de toekomst hoogstwaarschijnlijk werk hebt). Zo’n verklaring kun je bij het uitzendbureau aanvragen. Dit kan na één jaar werkervaring bij het uitzendbureau. Aan een perspectiefverklaring kunnen geen rechten ontleend worden dus het is geen baangarantie maar het helpt wel bij het aanvragen van een hypotheek.
Fabel – Bij een uitzendbureau bouw ik geen pensioen op
Wanneer en hoeveel pensioen je opbouwt, hangt van verschillende dingen af: of je uitzend- of payrollkracht bent, het aantal gewerkte weken en welke pensioenregeling voor jou geldt. Zo geldt voor uitzendkrachten vaak het StiPP pensioen (als je 21 jaar of ouder bent). Je pensioenopbouw begint in dat geval direct vanaf je eerste werkdag. Maar het kan ook voorkomen dat een ander pensioen (bijvoorbeeld dat van de opdrachtgever) gevolgd wordt. Voor payrollkrachten geldt in elk geval het pensioen van de opdrachtgever of een ander ‘adequaat’ pensioen. Welk pensioen voor jou geldt, vind je altijd terug in je contract. Pensioen bouw je dus ook bij een uitzendbureau op.
Fabel – Bij een uitzendbureau kun je onbeperkt een tijdelijk contract krijgen
Wanneer je als uitzendkracht of detacheringskracht aan de slag gaat krijg je te maken met de fasetelling. Je begint in fase A. Fase A duurt 52 gewerkte weken. In deze fase mag je een onbeperkt aantal tijdelijke contracten krijgen.
Een uitzendovereenkomst in fase A kan maximaal 52 gewerkte weken doorlopen. Daarna stopt het óf krijg je een nieuw contract. Je komt dan in fase B. Ook als je er even tussenuit gaat, maar binnen 26 weken weer wordt ingezet via hetzelfde uitzendbureau. In fase B geldt dat je maximaal zes tijdelijke contracten in vier jaar mag krijgen. Net wat het eerst op raakt zeg maar. (Was je al meteen in fase A detacheringskracht dan ga je ook door naar fase B maar krijg je geen ander contract.)
Let op! Indien je onder payroll volgens de WAB valt, heb je te maken met de ketenbepaling zoals die voor de opdrachtgever geldt. De fasetelling geldt hier dus niet. Wat payroll volgens de WAB is, dat leggen we later in dit stuk uit.
Ben je door fase B of de ketenbepaling heen? Dan mag je geen tijdelijk contract meer krijgen. Dit betekent niet per definitie dat je jouw baan kwijt bent, maar het contract mag alleen voor onbepaalde tijd (fase C) verlengd worden.
Fabel – Bij een uitzendbureau krijg ik niet betaald als ik ziek ben
Ook hier is het afhankelijk van wat voor contract je precies hebt. Het uitgangspunt is dat je bij ziekte je salaris grotendeels doorbetaald krijgt. Vaak heb je recht op salaris tijdens ziekte en wordt gekeken naar je vaste maandsalaris of het werkrooster dat er was voor de periode dat je ziek was, met uitzondering van eventuele wachtdagen. Een wachtdag betekent dat je voor die dag geen loon krijgt als je ziek was en dus niet gewerkt hebt. Of eventuele wachtdagen van toepassing zijn op jou, kun je teruglezen in de geldende cao. Maar het is dus niet zo dat je per definitie niets krijgt uitbetaald als je ziek bent.
Fabel – Je kunt alleen inschrijven als er op dat moment een passende vacature is
Een uitzendbureau heeft graag jouw contactgegevens voor wanneer een passende vacature binnenkomt. Zit jij al in de digitale kaartenbak dan kan een uitzendbureau een nieuwe vacature sneller invullen dan wanneer je pas inschrijft wanneer de vacature openstaat.
Fabel – Een uitzendbureau doet eigenlijk niets anders dan bemiddelen
Een fabel. Echt waar. Wanneer je via een uitzendbureau aan de slag gaat, zijn zij jouw werkgever. Je gaat aan de slag in een soort driehoeksverhouding van jou als medewerker, het uitzendbureau als werkgever en de organisatie waar je werkt als de opdrachtgever.
Het uitzendbureau moet zorgen voor goed werkgeverschap. Zorgen voor een leuke baan, het juiste salaris en een goed pensioen. Goed werkgeverschap betekent voor Driessen nog veel meer dan dat. Denk aan persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit.
De voordelen van een uitzendbureau
Waarschijnlijk hebben we je al wat gerust kunnen stellen met het uitleggen van de fabels rondom uitzendwerk. Maar voor wie nog twijfelt over wel of niet via een uitzendbureau gaan werken, zetten we graag nog wat voordelen in the spotlight.
Driessen is net wat anders dan andere uitzendbureaus. We zijn gespecialiseerd in de publieke sector (overheid, onderwijs, zorg en cultuur) én we zetten ons in voor jouw werkgeluk. Omdat wij vinden dat werk meer is dan een contract met een goed salaris en pensioen, werken wij met onze 5 werkbeloften:
Wij beloven
- … alles op alles te zetten om een betekenisvolle baan voor jou te vinden
- … te investeren in jouw ontwikkeling
- … te kijken naar wie jij bent en wat jij kunt, ongeacht je leeftijd, afkomst en gender
- … je financieel veerkrachtig te maken
- … jou een carrière lang werkgelukkig te maken
Vacatures
Het begint dus met het vinden van de baan die bij jou past. Daar helpen we je graag bij, net als andere uitzendbureaus overigens. Een uitzendbureau verzamelt een hele bult aan vacatures. Sta jij ingeschreven bij een uitzendbureau dan is een van de voordelen dat je geen vacature meer hoeft te missen. Zeker niet als je een vacature-alert aanmaakt. Je kunt zelf reageren op een vacature via het uitzendbureau maar het uitzendbureau weet jou ook te vinden wanneer er iets passends voorbij komt.
Hulp bij solliciteren
Heb je een leuke vacature gevonden? Dan kan het uitzendbureau je ook nog helpen met je cv en motivatiebrief! Het uitzendbureau weet namelijk als geen ander wat de opdrachtgever zoekt. Best een voordeel toch, zo’n uitzendbureau?
Maar hoe werkt het nou, zo’n uitzendbureau?
Misschien ben je inmiddels wel overtuigd dat een uitzendbureau een prima manier is om een baan te vinden. Maar hoe gaat het nou in z’n werk? Wat kun je verwachten? Er zijn eigenlijk twee opties:
- Je meldt jezelf als werkzoekende aan bij een uitzendbureau.
- De opdrachtgever wil graag dat je bij hen aan de slag gaat maar dan “op de payroll” bij een uitzendbureau.
Je meldt jezelf aan
In het eerste geval schrijf je jezelf gratis in via de website van het uitzendbureau. Daarna ga je op zoek naar een vacature of neemt een intercedent of recruiter van het uitzendbureau contact met je op. Het kan zijn dat ze eerst wat meer over je willen weten om een passende baan voor je te vinden maar het kan ook zomaar zijn dat ze al een vacature voor je in gedachten hebben. Dan heb je al vrijwel meteen het eerste sollicitatiegesprek met het uitzendbureau. Ze stellen je vervolgens voor bij de opdrachtgever en met een beetje geluk word jij het. Er volgen nog wat gesprekken over de arbeidsvoorwaarden en je krijgt je contract van het uitzendbureau. In een notendop is dat wat je te wachten staat.
Uiteraard worden alle mogelijkheden die jou geboden worden door het uitzendbureau nog met je doorgenomen en kun je zelf nog vragen stellen. Je krijgt ook uitleg over hoe de uitbetaling gaat en hoe het declaratiesysteem werkt. Er zullen nog af en toe contactmomenten zijn met het uitzendbureau om te kijken hoe het met je gaat en of ze nog iets voor je kunnen betekenen.
De opdrachtgever meldt jou aan
In het tweede geval hoef je niet ingeschreven te staan. Je hebt een leuke vacature gezien bij bijvoorbeeld de gemeente, je solliciteert daar zonder tussenkomst van een uitzendbureau maar de gemeente wil je “op de payroll” zetten, bij een uitzendbureau. De gemeente (of welke opdrachtgever dan ook) meldt jou aan bij het uitzendbureau en je krijgt bericht om je gegevens aan te vullen. Het uitzendbureau neemt contact met je op om de gegevens te controleren en om de arbeidsvoorwaarden nog met je door te nemen. Hierna ontvang je jouw contract vanuit het uitzendbureau.
Uiteraard worden alle mogelijkheden die jou geboden worden door het uitzendbureau nog met je doorgenomen en kun je zelf nog vragen stellen. Je krijgt ook uitleg over hoe de uitbetaling gaat en hoe het declaratiesysteem werkt. Er zullen hierna ook nog af en toe contactmomenten zijn met het uitzendbureau om te kijken hoe het met je gaat en of ze nog iets voor je kunnen betekenen.
Aanspreekpunten
In beide gevallen is het uitzendbureau jouw werkgever. Mocht je ziek worden dan meld je jezelf natuurlijk ziek bij jouw leidinggevende maar ook bij het uitzendbureau. Heb je vragen over je salaris en de uitbetaling daarvan dan is het uitzendbureau jouw aanspreekpunt. Heb je vragen over je rechten en plichten? Dan is het uitzendbureau de specialist die jou verder kan helpen.
Wat zijn mijn rechten als uitzendkracht?
Omdat een uitzendkracht en een payrollmedewerker beide bij een bedrijf te werk worden gesteld via een uitzendbureau, denken veel mensen dat zo’n beetje alles gelijk is. Het is goed om te weten dat er echt verschil zit in deze overeenkomsten. Werk je via een uitzendbureau dan is het dus goed om na te gaan wat voor overeenkomst je precies hebt, zo weet je beter wat je rechten zijn.
Heb je een uitzendovereenkomst? Dan zijn dit jouw rechten:
- Je kunt opzeggen wanneer je wil. Houd wel rekening met het eventuele opzegtermijn!
- Je kunt binnen de eerste 52 weken een onbeperkt aantal tijdelijke contracten krijgen.
- Jouw salaris moet qua inschaling gelijk zijn aan dat van collega’s die rechtstreeks in dienst zijn bij de opdrachtgever in dezelfde functie.
- Je hebt recht op de reiskostenregeling van de opdrachtgever, voor zover deze fiscaal niet belast is.
- Je hebt recht op een onregelmatigheidstoeslag en onkostenvergoeding conform de regeling bij de opdrachtgever.
- Voor overige zaken val je onder de ABU of NBBU (cao voor uitzendkrachten). Welke van deze twee voor jou geldt lees je terug in je contract of op de website van het uitzendbureau.
- Je bouwt direct vanaf je eerste werkdag pensioen op bij StiPP (of een ander pensioen als dat zo afgesproken wordt).
- Je krijgt feestdagen uitbetaald als je normaal gesproken op die dag zou werken. De uitbetaling wordt berekend over het gemiddelde dat je gewerkt hebt.
- Belt een opdrachtgever je niet tenminste 4 dagen van tevoren af? Dan heb je recht op uitbetaling van de ingeplande uren.
- Word je niet tenminste 4 dagen van tevoren opgeroepen? Dan mag je de oproep weigeren.
- Als uitzendkracht heb je recht op scholing. Het uitzendbureau heeft de plicht hier mogelijkheden in te hebben mocht jij dat willen.
- Stopt jouw overeenkomst op initiatief van het uitzendbureau? Dan heb je recht op een transitievergoeding.
Er zit wel een nadeel aan een uitzendovereenkomst met uitzendbeding. Je krijgt namelijk geen loon meer bij het wegvallen van werk, omdat je contract dan eindigt door het uitzendbeding. Je kan dan een WW-uitkering aanvragen bij het UWV.
Wat zijn mijn rechten met een payrollovereenkomst?
Om te beginnen is het goed om te weten wat een payrollovereenkomst precies is. Er is sprake van een payrollovereenkomst als:
- het bedrijf waar je werkt niet je officiële werkgever is, maar het uitzendbureau/ detacheringsbureau
- het uitzendbureau/ detacheringsbureau geen rol heeft gehad in de werving/ selectie van jou als medewerker
- het bedrijf waar je werkt, het enige bedrijf is dat jou inhuurt via dit uitzendbureau/ detacheringsbureau
We spreken in dit geval over payroll volgens de WAB (wet arbeidsmarkt in balans). Je hebt dan bepaalde rechten die goed zijn om te weten:
- Gelijke beloning op alle primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden conform cao van de opdrachtgever (de organisatie waar je jouw werkzaamheden uitvoert). Dit geldt niet helemaal voor pensioen, want een adequaat ander pensioen mag ook.
- De ketenbepaling die voor de opdrachtgever geldt, is van toepassing.
- Je werkt exclusief voor deze opdrachtgever, je wordt niet zonder toestemming van de opdrachtgever zomaar ergens anders geplaatst.
- Werk je op oproepbasis? Dan heb je na 12 maanden dienstverband recht op een aanbod van vaste uren. Het aantal uren dat wordt aangeboden is het gemiddelde van wat je in dat jaar gewerkt hebt. Dat aanbod mag je weigeren als je liever op oproepbasis blijft werken.
- Bij een payrollovereenkomst op oproepbasis dient de opdrachtgever je tenminste 4 dagen van tevoren af te bellen, tenzij een ander termijn geldt op basis van de cao van de opdrachtgever. Gebeurt dit niet dan heb je recht op uitbetaling van de ingeplande uren. En word je niet tenminste 4 dagen van tevoren opgeroepen? Dan mag je de oproep weigeren.
- Bij een payrollovereenkomst op oproepbasis krijg je feestdagen uitbetaald als je normaal gesproken op die dag zou werken. De uitbetaling wordt berekend over het gemiddelde dat je gewerkt hebt.
- Heb je een payrollovereenkomst met vaste uren? Dan heb je een vast maandloon.
- Heb je een tijdelijk contract dat zes maanden of langer loopt? Dan hoor je ruim op tijd of jouw overeenkomst wordt verlengd. Het uitzendbureau heeft dan namelijk een aanzegplicht van minimaal een maand voor het einde van de overeenkomst.
- Je hebt recht op scholing. Het uitzendbureau heeft de plicht hier mogelijkheden in te hebben mocht jij dat willen.
- Stopt jouw overeenkomst op initiatief van het uitzendbureau? Dan heb je recht op een transitievergoeding.
- Jouw overeenkomst kan niet zomaar zonder toestemming van het UWV of de rechter tussentijds beëindigd worden.
Met deze informatie zijn vast al veel van je vragen beantwoord. Mocht je toch nog met vragen zitten, neem dan gerust contact met ons op.