terug

Een baard op de werkvloer: done or not done?

Je ziet het steeds vaker terug in het straatbeeld: mannen met baarden. Vandaag is het de ‘Dag van de Baard’. Een feestdag die in het leven geroepen is om mannen met baarden een dag te verwennen. De mensen zonder baard moeten zorgen dat de behaarde mannen niks tekort komen. Tegenwoordig is de dag van de baard ook een dag die in het teken staat van het promoten van een volle baard, een ring of sik. Maar gaan een baard en een baan wel samen? Oftewel is het nou “done or not done” op de werkvloer?

Solliciteren 

Gepoetst, geknipt en geschoren is de standaard wanneer je op sollicitatiegesprek gaat, maar is dat nog wel van deze tijd? Een baard is namelijk steeds meer de standaard in het straatbeeld. Uit onderzoek blijkt dat onder de Europese jeugd 79,4% bereid zou zijn om zijn baard af te scheren voor een sollicitatiegesprek. Toch heeft iemand met een goed verzorgde baard juist een grotere kans dat hij op sollicitatiegesprek mag komen. LinkedIn liet proefpersonen kiezen tussen geschikte kandidaten op basis van profielfoto’s. Personen met baard kregen de voorkeur boven personen zonder. Dit omdat een baard het gevoel van senioriteit kan oproepen.  

Op de werkvloer 

Wat wanneer je een baard laat groeien als je al een baan hebt? Kan dit zomaar en wordt dit geaccepteerd door je collega’s? Het is belangrijk om te overwegen of het bij je functie past. Wanneer je in de voedselindustrie werkt is een grote baard niet hygiënisch. Werkgevers mogen daarom dan ook een baard op de werkvloer verbieden op grond van hygiëne, veiligheidsredenen of bedrijfsculturele redenen.

Een baard en je collega’s

Zoals bij elk onderwerp zijn er voor- en tegenstanders. Zo zijn er collega’s die een baard gewoon echt niet mooi vinden. Intern zijn we ook even op onderzoek uitgegaan en na wat rondvragen kunnen wij concluderen dat collega’s er over het algemeen geen probleem mee hebben. Zolang de baard maar goed verzorgd is.

De vuistregel is dat je baard zodanig verzorgd is dat je op elk moment representatief bent voor je werkgever. Een baard zorgt voor aanspraak op de werkvloer, zo heeft elke collega er een eigen mening over. Geen van je collega’s zal er echt neutraal over zijn. Het kan ook een leuke ijsbreker zijn om een gesprek te beginnen met collega’s die je normaal gesproken niet vaak spreekt.

Kortom, de baard wordt steeds meer geaccepteerd op de Nederlandse werkvloer.

De baard is done

Als je opzoek bent naar werk doet een baard je goed, vooral op LinkedIn. Zoals eerder verteld vergroot het zelfs de kansen om uitgenodigd te worden voor een gesprek! Wanneer je al werk hebt en je overweegt om een baard te laten groeien, moet je goed afwegen of het wel bij je functie past. Wanneer dit geen probleem is kan je een baard laten staan, hij is namelijk hartstikke hip en trending!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!