Van je leidinggevende begreep je dat het verzuim langer kon gaan duren maar niemand wist wat er nu echt aan de hand was. Op de appjes die je hem stuurde reageert hij niet. Eén keer is hij koffie komen drinken bij jullie op het werk maar toen is hij samen met de teamcoördinator in een aparte kamer gaan zitten. Maar vandaag heb je te horen gekregen dat hij morgen zijn werkzaamheden weer gedeeltelijk hervat met een paar uur per week.
Wellicht herken je deze situatie en heb jij ook een collega op je afdeling die voor langere tijd thuis is om wat voor reden dan ook. Langdurig arbeidsverzuim en arbeidsongeschiktheid als gevolg van stress, een burn-out en andere psychische klanten nemen nog altijd toe. Als casemanager verzuim op de afdeling HRM merk ik dit zeker ook en kom ik deze verhalen dagelijks tegen. Na een dergelijke periode van verzuim volgt uiteindelijk het advies van de bedrijfsarts om het werk weer (gedeeltelijk) te hervatten. De medewerker is door een zware periode gegaan en het wordt dan ook vaak als spannend ervaren om weer terug te keren op de werkvloer. De drempel naar werk kan dan hoog lijken en het is een hele stap voor de medewerker om weer “normaal” mee te draaien.
Jouw rol als collega
Het re-integratie proces van je collega is niet alleen zijn proces maar ook het proces van de organisatie, de afdeling en de collega’s. Inmiddels ben je gewend dat je collega er niet is en het werk is inmiddels verdeeld onder de andere collega’s. Het contact kan lange periode minimaal zijn geweest wat de afstand tot de zieke collega alleen maar groter heeft gemaakt. Maar om de re-integratie positief te laten verlopen kun jij wel een positieve bijdrage leveren. Ik geef je daarom een aantal tips en tricks vanuit mijn praktijkervaring.
Tips en tricks voor een positieve re-integratie van je collega
Vraag aan je leidinggevende wat er precies is afgesproken over de re-integratie en wat er van je collega verwacht mag worden. Het is handig dat jij als collega op de hoogte bent van hoe de inzet in arbeid wordt ingevuld zodat er geen verkeerde verwachtingen zijn.
Storm niet met zijn allen op je collega af. Dit kan overweldigend overkomen. Maar pas op dat je hem ook niet negeert. Dus toon gepaste belangstelling maar bewaak dat je niet te ver gaat hierin. Je voelt snel genoeg aan waar je collega behoefte aan heeft en wat hij wel of niet kwijt wil. In de meeste gevallen wil je collega gewoon aan het werk en niet te veel met het ziek zijn geconfronteerd worden.
Geef je collega ruimte om te wennen en verwacht in eerste instantie niet te veel van hem. Maar let op, laat hem zichzelf wel nuttig voelen.
Stel open vragen zoals “Wat kan ik voor je doen?” of “Wat verwacht je van mij?”. Help je collega om grenzen te bewaken. Vaak start de re-integratie met enkele uren per dag. Dat betekent dat je collega ook weer naar huis gaat na een paar uur. Het vertrekken kan lastig zijn. Je kunt hem hierbij helpen zodat het voor je collega gemakkelijker is om zijn grenzen te bewaken.
Behandel je collega als “nieuwe” collega. Er zijn wellicht dingen veranderd op de afdeling of nieuwe collega’s bijgekomen. Praat hem even bij en heel belangrijk, vraag hem mee voor de lunch.
Jouw hulp helpt
Jij kunt een positieve rol spelen in het re-integratie proces van je collega. Natuurlijk is dit altijd maatwerk en kun je zelf, of in overleg met je leidinggevende en collega’s, ook bespreken wat voor jouw collega en de afdeling goed werkt.
* Voor de leesbaarheid van het blog is ervoor gekozen om ‘hij’ te gebruiken, maar ‘hij’ kan natuurlijk ook gelezen worden als ‘zij’.