Wát is het dat het werkloos zijn zo vervelend maakt? Voor mij is het antwoord overduidelijk: mezelf niet meer nuttig voelen. Nuttig zijn voelt voor mij als een primaire levensbehoefte. En ik zie echt in dat ik privé nuttig ben. Een steun voor die ene vriendin of een boodschap doen voor iemand die dat zelf even niet kan. Maar toch… het is anders.
Hoe krijg je dat gevoel van nuttig zijn dan terug? Relativeren is hartstikke goed en ik snap ook zeker hoe zinvol relativeren en zelfreflectie zijn. Maar wanneer je hoofd het allemaal snapt wil dat nog niet zeggen dat je gevoel daarin meegaat. Wat te doen?
Vrijwilligerswerk? Ja echt!
Oké, het is verstandig om eerst met je contactpersoon van het UWV te schakelen of je dit mag maar zij zullen zelden tegensputteren. In sommige gevallen mag je zelfs tot een bepaald bedrag bijverdienen met je vrijwilligerswerk. Check dit wel vooraf! “Maar ik heb toch niets te bieden?” Als dit het eerste is wat in je opkomt, dan heb je eerst nog een boost nodig in je zelfvertrouwen. Iedereen heeft de maatschappij iets te bieden. Jij dus ook. PUNT.
Denk bijvoorbeeld aan een Maatjes- of Matchmentorproject. Hierbij kun je kinderen / jongeren op diverse vlakken helpen. Sommigen hebben hulp nodig bij bepaalde lesstof maar anderen hebben juist even wat extra aandacht nodig waardoor ze zich gewenst voelen. Ga eens vrijblijvend in gesprek bij een vrijwilligersorganisatie. Je kunt dan samen bespreken wat je te bieden hebt en welke match de organisatie kan maken.
Vind je het lastig te benoemen wat je te bieden hebt? Bespreek dit dan met iemand die dichtbij je staat. Die weet je sterke punten zeker te benoemen.
Naast het gevoel van nuttig zijn staat vrijwilligerswerk ook veel beter op je cv dan even helemaal niets. Het zou helemaal mooi zijn als het vrijwilligerswerk aansluit bij de baan die je zoekt. Ook leer je nieuwe mensen kennen en wie weet wat zij nog voor je kunnen betekenen. Geen idee welke vrijwilligersorganisaties er in jouw buurt zijn? Kijk eens op www.vrijwilligerswerk.nl. Zij hebben een flinke database aan organisaties en vast ook wel eentje in jouw omgeving.
Geen vrijwilligerswerk, wel dit:
Ook als je besluit geen vrijwilligerswerk te gaan doen heb ik een paar tips voor wie werkloos is.
- Zet je financiën op een rijtje. Een inkoppertje maar wel belangrijk. Je inkomen verandert nogal en het is goed om een helder beeld te hebben van je inkomsten en uitgaven.
- Blijf contacten onderhouden. Je wereld is al kleiner geworden door het verliezen van je baan, daarom is het nog belangrijker om je sociale contacten te onderhouden. Je budget is hoogstwaarschijnlijk een stuk kleiner maar contacten onderhouden hoeft niet veel geld te kosten. Nodig vrienden bij je thuis uit in plaats van uiteten gaan. Of ga naar netwerkbijeenkomsten, 2 vliegen in 1 klap: je hebt daar contact met andere mensen plus je kunt tips opdoen voor een volgende sollicitatie.
- Beweeg! Dat brengt rust in je hoofd en houdt je gezond. Je hebt nu meer tijd dus is dit een uitstekend moment om te beginnen. Ook bewegen hoeft geen geld te kosten. Ga bijvoorbeeld hardlopen of zoek wat leuke sportfilmpjes op YouTube die je makkelijk zonder materialen mee kan doen. Die zijn er echt in overvloed! En wanneer je straks weer een baan hebt zijn deze ook goed te combineren qua tijd.
Wat je ook doet, ga vooral niet de hele dag op de bank liggen. Vooruit, de 1e week is daar niets mis mee maar daarna mag je langzaam weer in beweging komen. Probeer een vast dagritme te vinden (en nee, Netflixen telt niet als dagritme). Dan is het wanneer je straks een baan hebt minder lastig om vroeg op te staan en je draai te vinden in je nieuwe dagritme.