terug

Herken jij ze? De pestkoppen van de werkvloer

Vandaag start de ‘week tegen pesten’. Een initiatief om pesten op scholen aan te pakken. Maar diverse onderzoeken tonen aan dat pesten niet alleen op scholen voorkomt, maar ook op de werkvloer. Maar liefst 1 op de 10 werknemers is slachtoffer van pesten. Tijd dus om hier aandacht aan te besteden.

Ik hoor je al denken “bij ons op kantoor wordt niet gepest”. Maar wat door de één als een grapje is bedoeld, kan een ander toch kwetsen. Pestgedrag is dan ook niet altijd zo duidelijk herkenbaar.

Soms uit pesten zich in de vorm van fysiek geweld, maar veel vaker neemt pestgedrag subtielere vormen aan: roddelen, buitensluiten, intimideren en negeren. Misschien denkt je vaak dat het niet zo erg is, dat het meer plagend bedoeld is. Het grootste verschil tussen plagen en pesten zit ‘m niet in de vorm, maar in de frequentie. Bij plagen is iedereen wel eens aan de beurt, maar bij pesten krijgt structureel dezelfde persoon het te verduren.

Het herkennen van pesten op het werk is van groot belang en pestkoppen zijn er in verschillende soorten en maten. De volgende 8 soorten pestkoppen zijn de meest voorkomende pestkoppen op de werkvloer. Misschien helpt het je pestgedrag sneller te herkennen.

Degene met twee gezichten

Het ‘schaap in wolfskleding’ van de werkvloer. Deze pestkop laat het misschien lijken alsof hij/zij jouw beste vriend is, maar achter je rug om probeert hij/zij je reputatie te besmeuren en vangt, wanneer hij/zij de kans ziet, de credits voor jouw werk.

De schreeuwer

De schreeuwer is precies wat het woord al zegt: luidruchtig, onaangenaam en brutaal. Deze pestkop staat niet open voor een (goede) discussie, wil altijd zijn/haar gelijk halen en is niet bang om jou hiervoor “voor gek te zetten” in het bijzijn van je collega’s en leidinggevenden.

De aandachtzoeker

Deze pestkop is vaak “emotioneel onvolwassen”: zijn/haar leven is een drama en deze pestkop neemt maar al te graag de “slachtofferrol” op zich. Niet omdat diegene echt het slachtoffer is of zich zo voelt, maar vooral om anderen te manipuleren en/of te intimideren. Hij/zij lijkt sympathiek en behulpzaam en niets is minder waar, maar hij/zij weet zo wel het management naar zijn/haar hand te zetten.

De eeuwige criticus

Door het gedrag van de eeuwige criticus wordt jouw zelfvertrouwen constant op de proef gesteld. Altijd weet hij/zij een manier te vinden om jouw werkzaamheden in een negatief daglicht te zetten. Dit gaat zelfs zo ver dat hij/zij in staat is om hiervoor “bewijsmateriaal” te creëren, documenten te vervalsen of zelfs hele projecten te boycotten.

De wannabe

Eén van de meest hatelijke pestkoppen is de wannabe. Deze pestkop hunkert naar erkenning en waardering, terwijl zijn/haar inzet en motivatie vaak ver te zoeken is. Alles moet op zijn/haar manier gebeuren, ook al is dat niet de beste of meest efficiënte manier. Heb je hierop iets aan te merken? Helaas, daarvoor is geen ruimte. Maar moet deze pestkop verantwoording afleggen over zijn/haar keuzes? Dan verandert deze pestkop in ‘de aandachtzoeker’.

De poortwachter

De poortwachter doet er alles aan om te voorkomen dat jij de middelen ter beschikking hebt om jouw werk goed uit te kunnen voeren. En wanneer je faalt, staat hij/zij te springen om dit aan de gehele organisatie te laten weten en hiermee aan te tonen dat jij het blijkbaar niet kunt.

De sociopaat

De sociopaat heeft 0 empathie. Hij/ zij voelt zich superieur aan anderen en weet altijd alles beter. Kenmerken van een sociopaat zijn: emotioneel ontwricht, draagt geen verantwoordelijkheid, erg intelligent, charismatisch, charmant en verbaal erg overtuigend. Hij/zij is meedogenloos en roekeloos.

De goeroe

De goeroe is te vergelijken met de sociopaat. Hij/ zij is competent en een expert binnen zijn/haar vakgebied. Emotioneel kan hij/zij moeilijk omgaan met anderen. Een verstandig maar zeer afstandelijk persoon. Hij/zij voelt zich superieur en houdt geen rekening met hoe zijn/haar beslissingen invloed kunnen hebben op anderen. De goeroe is conservatief maar ziet zichzelf niet gebonden aan wetten, zeden en regels (deze zijn toepasselijk op anderen maar niet op hem/haar).

Herkenning?

Herken jij het gedrag van een collega in een van deze stereotype pestkoppen, richting jou of richting een collega? Trek dan aan de bel bij je leidinggevende of de preventieadviseur en/of vertrouwenspersoon. Hij of zij kan je met raad en daad bijstaan en je helpen het te stoppen.

Ben jij een flexibele medewerker van Driessen? Dan kun jij in dit soort situaties terecht bij de vertrouwenspersoon van Driessen. Op Mijn Driessen vind je meer informatie over de vertrouwenspersoon, in welke situaties je bij haar terecht kunt en hoe je haar kan bereiken.

Bronnen: Pesten op de werkvloer, Stepstone, Arbo online

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!