Kijk je naar vacatures bij organisaties dan zie je vaak een waslijst aan eisen waar je aan moet voldoen. Vaak beginnend met een bepaalde opleiding (of richting), de jaren ervaring, gevolgd door een lijst met eisen en competenties waar jij als professional maar aan moet voldoen. Daarnaast ook vaak generieke termen zoals, spin in het web, een echte verbinder, een mensen-mens etc.
De waarom van een vacaturetekst
Een organisatie schrijft een vacature om verschillende redenen uit. Wanneer het gaat om de vervanging van een al werkende professional dan wordt het al snel een lijst met daarin een soort kloon van de persoon die er al werkt. Wanneer het gaat om een aanvulling op het team dan worden organisaties creatiever maar is het gebaseerd op het huidige team. Ik heb de vraag eens gesteld bij organisaties om te kijken waarom die lijst zo lang is en waarom ze een functie op een dergelijke manier beschrijven.
De reactie daarop is eigenlijk behoorlijk logisch en simpel: “Met zo’n persoon hebben wij de rol altijd ingevuld dus dit willen we terug”. Waar vaak niet over nagedacht wordt is of de rol nog steeds op dezelfde manier moet worden ingevuld. Dit is namelijk vaak niet het geval, er is een reden waarom de andere kandidaat weg is gegaan. Door juist minder eisen te stellen geef je een nieuwe kandidaat de mogelijkheid om een rol naar zijn of haar inzicht in te richten en wordt de organisatie flexibeler.
Is een 100% fit altijd de juiste fit?
Daar komt ook gelijk de kern van mijn verhaal: is een 100% fit altijd de juiste fit? Ik denk van niet, ik denk namelijk dat jij als persoon meer mee kan brengen dan een lijstje aan competenties en tools. Natuurlijk is kennis en ervaring een must have als het gaat om een functie, maar de ervaring die jij hebt kan ook uit andere zaken komen. Denk hierbij aan ervaring vanuit jouw privéleven, sport of wellicht vrijwilligerswerk. Ben jij bijvoorbeeld jarenlang aanvoerder geweest van jouw voetbal- of hockeyteam, dan zou een leidinggevende positie van nature bij jou aan kunnen sluiten.
Ik wil je daarom uitdagen om verder te kijken dan een vacaturetekst voor je bepaalt of je wel of niet aansluit op een bepaalde functie. Bekijk de tekst, zoek naar overeenkomsten met jouw ervaring op papier, kijk daarna naar mogelijke overeenkomsten vanuit andere skills die jij bezit en schrijf op basis van die uitkomst jouw motivatiebrief. Maak dit uiteraard niet te lang, maar zorg ervoor dat je voorbeelden bewaart voor een sollicitatiegesprek zodat je uit kan leggen waarom jij aansluit, ook al sluit je op papier misschien niet 100% aan.