terug

Mantelzorg in balans, hoe dan?

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de vier werkenden mantelzorg combineert met een betaalde baan. Gemiddeld besteedt een mantelzorger 15 uur per week aan mantelzorg. Dat zijn bijna 2 werkdagen! Het is dan ook niet gek dat maar liefst 71% van de mantelzorgers aangeeft het lastig te vinden om zorgtaken te combineren met het dagelijks leven. Hoe kun je er nu voor zorgen dat er meer balans is tussen werk en mantelzorg?

Een mantelzorger is iemand die vrijwillig of onbetaald zorg en ondersteuning verleent aan een partner, ouder, kind, familielid, vriend of kennis. Wij geven je graag onze 5 tips om werk en mantelzorg meer in balans te brengen.

Tip 1: informeer

Informeer je collega’s en leidinggevende over de situatie waar je in zit en praat over het feit dat je mantelzorger bent. Zo zullen collega’s meer begrip hebben als je een keer moe bent of veel dingen moet regelen. Durf het ook te zeggen wanneer je overbelast dreigt te raken, zo wordt er een open cultuur gecreëerd en kan er op tijd naar mogelijke maatwerkoplossingen worden gekeken.

Tip 2: verdiep je

Verdiep je in de wettelijke verlofregelingen zoals deze zijn vastgelegd in de Wet Arbeid en Zorg. Wellicht dat hierin al oplossingen te vinden zijn.

Tip 3: maak tijd voor jezelf

Werk en mantelzorg is een zware combinatie. Je kunt het alleen volhouden als je ook tijd voor ontspanning neemt. Je kunt beroepskrachten of vrijwilligers inschakelen om zorgtaken over te nemen, dit wordt respijtzorg genoemd. Ook is het mogelijk om regeltaken uit te besteden aan een mantelzorgmakelaar, hij of zij kan de administratie uit handen nemen.

Tip 4: zorg dat je mensen om je heen hebt

Mensen waar je mee kunt praten om je hart te luchten zijn belangrijk. Voor mantelzorgers die voor emotionele steun moeilijk bij vrienden of familie terecht kunnen bestaan er klankbordgroepen. Zij delen verschillende meningen, tips en ideeën met elkaar en de klankbordgroep gaat hierover op een informele manier in gesprek.

Tip 5: maak afspraken

Maak afspraken met je werkgever voor tijdens het werk. Denk aan praktische zaken zoals wanneer je naar het ziekenhuis moet tijdens werktijd.

Deze tips kunnen je helpen bij het werkbaarder maken én houden van de combinatie van werk en mantelzorg. Ben jij werkzaam via Driessen en kun je wel wat ondersteuning gebruiken hierin? Dan hebben wij een team van adviseurs HRM voor jou klaarstaan om je bij te staan. Op jouw persoonlijke Mijn Driessen-pagina vind je hier meer informatie over.

Bronnen: Mantelzorg.nl, Zorgvoorbeter.nl, Mantelzorgelijk.nl, Meemantelzorg.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!