terug

Racisme en discriminatie op de werkvloer

Racisme en discriminatie, een gevoelig maar zeer belangrijk onderwerp. Ongeveer een kwart van de Nederlanders ervaart namelijk discriminatie. ‘Onschuldige’ grappen, intimidatie, schelden, seksuele intimidatie, geweld en ongelijke behandeling zijn slechts enkele voorbeelden van wat jaarlijks meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking meemaakt. Dit gebeurt ook op de werkvloer. Daarnaast is 55% van de Nederlanders ooit gediscrimineerd tijdens de sollicitatieprocedure, vooral op basis van leeftijd en nationaliteit.

Racisme en discriminatie

Word ik gediscrimineerd?

Misschien heb jij zelf ooit op je werk met discriminatie te maken gekregen. Of heeft een collega je verteld over een vervelende situatie en had je het idee dat er sprake was van discriminatie. Discriminatie komt vaker voor dan je denkt. Niet altijd zijn de signalen hiervan even goed te herkennen. Hier zijn een aantal veel voorkomende signalen om discriminatie te herkennen bij jezelf of collega’s:

  • Er worden ‘onschuldige’ grappen gemaakt over bijvoorbeeld afkomst, seksuele geaardheid of gender. Hoe onschuldig de grappen misschien op het eerste oog lijken, dit kan een reden zijn om niet naar het werk te komen.
  • Iemand wordt buitengesloten bij bepaalde bijeenkomsten zoals vergaderingen of zelfs lunchpauzes.
  • De persoon krijgt geen kans voor promoties, opleidingen of grotere uitdagingen.
  • Bijdrages tijdens vergaderingen worden niet meegenomen of aan de kant geschoven.
  • Collega’s durven hun mening niet meer te geven omdat deze nooit gewaardeerd wordt.
  • Tijdens een sollicitatie worden vragen gesteld die niks te maken hebben met de functie waarop wordt gesolliciteerd. Denk hierbij aan ‘Heb je een kinderwens?’ of ‘Waar kom je vandaan?’. Deze vragen lijken onschuldig. Maar het kunnen ook redenen zijn om je uiteindelijk niet aan te nemen. Dit is ook een vorm van discriminatie en deze vragen mogen niet gesteld worden tijdens je sollicitatie. Let ook op de toon van de interviewer, deze kan suggestief of veroordelend zijn.

Een fijne werkomgeving

Het is belangrijk om te beseffen dat iedereen het recht heeft op een discriminatievrije werkomgeving. Ook heb je het recht om ongestraft gevallen van discriminatie te melden aan je werkgever. Driessen hecht veel waarde aan een inclusieve werkomgeving. Daarom maken wij de belofte om te kijken naar wie jij bent en wat jij kunt, ongeacht leeftijd, afkomst en gender. Zo kan jij met enthousiasme en een fijn gevoel naar je werk! En kom je in een situatie waarin je het gevoel hebt dat er sprake is van discriminatie? Maak melding of benader een vertrouwenspersoon. Hoe klein of groot de situatie ook is.

Dit artikel is geschreven door Taszniem Dinmohamed, stagiaire HRM bij Driessen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!