terug

Racisme en discriminatie op de werkvloer herkennen

Discriminatie op de werkvloer komt vaker voor dan je denkt—soms openlijk, maar vaak op subtiele manieren. Het kan gaan om uitsluiting, ongelijke kansen of vooroordelen die onbewust meespelen. Dit heeft niet alleen invloed op individuele collega’s, maar ook op de werksfeer en het teamgevoel. In dit artikel lees je hoe je discriminatie herkent en wat je als collega kunt doen om bij te dragen aan een veilige en inclusieve werkplek.

Discriminatie op de werkvloer komt helaas nog steeds voor, soms openlijk, maar vaak ook op subtiele manieren. Het kan gaan om vervelende opmerkingen, het buitensluiten van collega’s of ongelijke kansen op basis van geslacht, leeftijd, afkomst, religie of seksuele geaardheid. Soms gebeurt dit bewust, maar vaak ook onbewust. Het is belangrijk om hier alert op te zijn en samen te werken aan een veilige en inclusieve werkomgeving. In dit artikel lees je meer over hoe discriminatie op de werkvloer eruit kan zien, hoe je het kunt herkennen en wat je kunt doen als collega wanneer je discriminatie ziet.

Wat is discriminatie op de werkvloer?

Discriminatie op de werkvloer betekent dat iemand anders of oneerlijk wordt behandeld vanwege persoonlijke kenmerken. Dit kan zichtbaar zijn in hoe er met iemand wordt omgegaan, maar het kan ook subtieler zijn, bijvoorbeeld in de manier waarop beslissingen over promoties, salarissen of opdrachten worden genomen.

Hoewel discriminatie bij wet verboden is, blijft het in de praktijk lastig te herkennen. Soms zitten er in bedrijfsregels of procedures onbedoelde drempels die bepaalde groepen benadelen. Discriminatie kan plaatsvinden tijdens sollicitaties, functioneringsgesprekken, promoties, ontslagrondes of gewoon in de dagelijkse samenwerking.

Hoe herken je discriminatie?

Discriminatie kan op verschillende manieren tot uiting komen. Enkele veelvoorkomende vormen zijn:

  • Verbaal gedrag: Beledigende opmerkingen of stereotype grappen over iemands geslacht, afkomst, leeftijd of seksuele geaardheid.
  • Uitsluiting: Collega’s die niet worden betrokken bij gesprekken, informele activiteiten of belangrijke projecten vanwege hun achtergrond.
  • Ongelijke kansen: Wanneer bepaalde collega’s systematisch minder kansen krijgen op promotie, opleidingen of verantwoordelijkheden.
  • Ongelijke behandeling: Een collega die strenger wordt beoordeeld of anders wordt behandeld dan anderen in een vergelijkbare situatie.

Het is belangrijk om alert te zijn op deze signalen en ze niet te negeren. Ook subtiele vormen van discriminatie kunnen een negatieve impact hebben op de werksfeer en het werkgeluk van collega’s.

Wat kun je doen als collega?

Als collega kun je een belangrijke rol spelen in het creëren van een inclusieve werkomgeving. Dit kun je doen door:

  1. Het bespreekbaar te maken
    Zie je of hoor je iets wat niet oké is? Spreek erover. Je kunt degene die discrimineert hier direct op aanspreken of het op een later moment bespreken.
  2. Steun te bieden aan de getroffen collega
    Vraag hoe het met hen gaat en laat weten dat ze er niet alleen voor staan. Soms is een luisterend oor al een groot verschil.
  3. Te helpen bij het melden
    Als je collega zich ongemakkelijk voelt om het zelf aan te kaarten, bied dan aan om samen naar HR, een vertrouwenspersoon of een leidinggevende te gaan.
  4. Bewust te zijn van je eigen gedrag
    Iedereen heeft onbewuste vooroordelen. Sta open voor feedback en werk actief mee aan een inclusieve en respectvolle werkomgeving.

Samen zorgen voor een veilige werkplek

Discriminatie kan een negatieve impact hebben op collega’s en de werksfeer. Daarom is het belangrijk dat je als collega alert blijft en bijdraagt aan een omgeving waar iedereen zich gerespecteerd en gelijk behandeld voelt. Door discriminatie te herkennen, bespreekbaar te maken en actief op te treden, zorgen je samen voor een veilige en inclusieve werkplek waar iedereen zich thuis voelt.

Driessen werkt nooit mee aan discriminerende verzoeken. Alle intercedenten trainen we op inclusieve werving en selectie. En voor mensen voor wie werk of werkgeluk niet vanzelfsprekend is, zetten we een stapje extra. Wil jij werken op een plek waar je kunt zijn wie je bent? Zeg #jaikwil tegen een betekenisvolle baan bij Driessen. Lees wat we voor jou kunnen betekenen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!