Blunder 1: een vaag verhaal
Sollicitatieblunders beginnen al bij je cv. Op veel cv’s staan dingen als ‘ervaring met leidinggeven’. Voor mij als recruiter is dit erg vaag, dit kan namelijk twee kanten op gaan; of het is een zeer klein team van 1 tot 3 personen of in het gesprek blijkt dat iemand een team van 135 man leidde of verantwoordelijk was voor grote projecten. Benoem dat soort zaken al op je cv, dat maakt het een stuk minder vaag en de kans groter dat ik je uitnodig. Of wat dacht je van iemand die op sollicitatiegesprek komt en de receptionist niet kan vertellen met wie hij een afspraak heeft? “Ik kom voor een sollicitatiegesprek.” Leuk! Maar bij wie en waarvoor zijn het minste dat je moet kunnen vertellen.
Blunder 2: iets té open?
Financiële schulden, problemen met kinderen… Soms zijn mensen té open in een eerste gesprek. Zulke zaken zijn niet relevant bij een kennismaking. Terugblikken naar het verleden is goed maar bespreek liever jouw visie op de toekomst. Waar wil jij naartoe en hoe kan jij voor de organisatie van toegevoegde waarde zijn?
Blunder 3: te bescheiden
Misschien niet direct een van de sollicitatieblunders waar je zelf aan zou denken maar doe er je voordeel mee: Een kandidaat vertelde me dat ze vier maanden inviel voor de algemeen directeur. Ze had het niet op haar cv gezet omdat dit niet leuk zou zijn voor de directeur. Die was namelijk overspannen geweest. Wees niet zo bescheiden! Je bent niet voor niets gevraagd om een bepaalde rol op je te nemen, wees er trots op!
Blunder 4: ik ben heel slecht in…
“Ik kan echt geen Duits en ik ben ook geen ster in spelling.” Je tekortkomingen opsommen is niet heel handig. Natuurlijk is het belangrijk dat je eerlijk bent maar praat meer over successen! Leg niet de nadruk op die ene competentie die je niet hebt. Geen vloeiend Duits? Dat kun je leren. Geen enkele kandidaat voldoet aan alle eisen, heb lef en doe zoals Pipi Langkous vroeger deed. “Ik heb het nog nooit gedaan dus denk dat ik het wel kan!”
Blunder 5: blufpoker
We komen nog geregeld cv’s tegen met skills en kwalificaties die niet bestaan. Wat je ook doet, lieg niet op jouw cv of in het gesprek. Jouw ervaring breed uitmeten en ook details noemen om zo aantrekkelijker te zijn kan, maar let wel op dat je jouw rol in het geheel weet uit te leggen en niet met verzonnen termen gaat strooien. De waarheid komt altijd boven tafel. Soms duurt het even maar het gebeurt. Als recruiter merk ik het ook als iemand een potje blufpoker speelt. Als iemand geen consistente antwoorden geeft kun je er vanuit gaan dat hij of zij niet authentiek is. We prikken er doorheen dus laat dat bluffen gewoon achterwege.
Blunder 6: ben jij dit?!
Een van de sollicitatieblunders waarmee je gegarandeerd blijft hangen, maar niet op een goede manier: Wat weleens gebeurt is dat ik naar de receptie loop om een sollicitant op te halen en gewoon even met m’n mond vol tanden sta. Er zat een duidelijke foto bij het cv maar is dit dezelfde persoon? Een foto op een cv doet veel. Het laat zien wie jij bent. Als het goed is. Let dus op dat het een recente foto is. Misschien stond je er leuker op met meer haar of acht kilo minder, maar het is vreemd opkijken als ik je daarna voor een gesprek ontmoet. En let er ook op dat de foto in professionele setting is. Jij bent degene die solliciteert en niet de familie. Familiefoto’s mogen gewoon naar Facebook of in het plakboek thuis in de kast.
Blunder 7: Google bewaart alles, ook die foto van je dronken stapavond
Aanvullend op het vorige punt: let op wat je online post. Ik google regelmatig een sollicitant. Een Facebookfoto waar iemand met 18 flessen bier op staat, dat is niet zo handig. Google jezelf eens en gebruik het in je voordeel. Gebruik een goede foto voor LinkedIn en let op wat je publiekelijk post op Facebook. Mocht je twijfelen, google eens naar jezelf in een incognito venster. Dan zie je direct wat er allemaal over jou te vinden is. Shocking?
Blunder 8: dit is de voicemail van …
Een vreemd ingesproken voicemail of het standaard bericht “Dit is de voicemail van 06…” Het is niet zo handig als je solliciteert. Wees bereikbaar en zorg anders voor een goede voicemail. Bij een machinestem denk ik vaak: van deze persoon hoor ik nooit meer iets. Ook belangrijk is een fatsoenlijk e-mailadres. Nog steeds zie ik ‘missnaughty’ of een emailadres waar ik niet uit kan halen of dit spam is. Zorg voor een emailadres waar jouw naam of tenminste jouw initialen in naar voren komen en blijf ver weg van koosnaampjes.
Blunder 9: fake it
Sommige kandidaten vinden alles leuk, alles is goed. Ze zijn een teamplayer, maar ook solistisch erg goed. Er is geen pijl op te trekken en ik krijg geen duidelijk beeld van wie ik voor me heb. Wees liever specifiek, want we zijn op zoek naar de beste plek voor jou. Als jij als kandidaat authentiek bent kunnen wij de goede match maken en echt vinden wat bij jou past!
Blunder 10: onbeleefd versus te beleefd
De telefoon opnemen tijdens een sollicitatiegesprek, het is echt een dooddoener. En toch gebeurt het. Op je telefoon kijken komt eigenlijk al ongeïnteresseerd en onbeleefd over. Het tegenovergestelde maken we ook mee, bijvoorbeeld bij een selectiedag. Na anderhalf uur kwam iemand me onderbreken op zoek naar zijn sollicitant. Zat een deelnemer al die tijd bij de verkeerde groep, maar was hij te beleefd om er iets van te zeggen.
That just happend
Nu waren dit nog voorbeelden waar je zelf iets aan kan doen maar natuurlijk kunnen dingen je ook gewoon overkomen. Op het moment zelf voelt het als een enorme blunder maar achteraf kun je er wel om lachen en niemand neemt het je kwalijk. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je bijna door de selectie heen bent. Je bent op weg naar je dagje proefdraaien en blijft recht voor de deur met je hak ergens achter hangen. Krak! Al waggelend op één hoge en één lage schoen loop je de rest van de dag rond. Of wat dacht je van een sollicitatiegesprek hartje zomer en onderweg laat de airco van je auto het afweten. Daar sta je dan. Rood hoofd en een bezweet shirt. Het kan de beste overkomen. Sollicitatieblunders zijn er in alle soorten en maten maar voorkom de blunders die je in de hand hebt.
Nu je weet waar je op kunt letten om sollicitatieblunders te voorkomen, is het tijd om te solliciteren. Nog geen leuke vacature gevonden? Kijk dan eens naar onze vacatures.