Stress wordt door iedereen op een andere manier ervaren. Ook de symptomen zijn verschillend per persoon. Het ervaren van werkstress blijkt vaak gepaard te gaan met ‘onverklaarbare’ mentale en psychische klachten en plotselinge veranderingen in gedrag, maar ook met lichamelijke klachten zoals misselijkheid en buikpijn. Voel je je al een tijd lusteloos, vermoeid, angstig of gejaagd na een werkdag en heb je meer dan een uur nodig om na je werk weer te herstellen? Ga aan de slag met onderstaande tips en voorkom erger!
1. Vergroot je draagkracht
Je draagkracht bepaalt in hoeverre jij je werkdruk kunt handelen. Zorg ervoor dat de factoren die van invloed zijn op jouw draagkracht, en die je zelf in de hand hebt, op orde zijn. Je leefstijl is hier een goed voorbeeld van. Zorg ervoor dat je voldoende beweegt, gezond eet en voldoende nachtrust krijgt. Denk ook eens aan het volgen van een workshop ‘Stress hanteren’ of een cursus ‘Timemanagement’. Deze zijn erop gericht om jouw draagkracht te verhogen. Heb je deze factoren op orde dan ben je al een heel eind op weg!
2. Een goed begin van de dag
Start je werkdagen op en sluit je werkdagen af door middel van een actiepuntenlijst en planning. Je zult zien dat je je werkdag rustiger kunt afsluiten en effectiever weer kunt opstarten. Beoordeel ook wat er op een werkdag binnenkomt aan (nieuwe) werkzaamheden. Welke actiepunten hebben prioriteit en welke kunnen nog even wachten?
3. Bewaak je grenzen
Heb jij al te veel op je bordje liggen en zie je door de bomen het bos niet meer? Bewaak je grenzen door op een respectvolle manier ‘nee’ te leren zeggen tegen je collega’s en zoek samen met je collega’s of manager naar mogelijke oplossingen. Wellicht kunnen jullie samen inzichtelijk maken hoe je op een andere manier kunt omgaan met werkdruk zodat deze beter hanteerbaar wordt.
4. Neem voldoende pauze
Sla je pauze niet over en zorg voor kleine pauzes tussendoor, ook wanneer dit eigenlijk niet in je planning past. Het is vaak beter om even te stoppen en je werk met nieuwe energie weer op te pakken. Je zult zien dat het meer oplevert dan de tijd die je er mee kwijt bent.
Bron: duurzameinzetbaarheid.nl