In principe maakt ‘het wanneer’ van een afwijzing weinig uit: je hebt hoop op een leuke functie en deze is vervlogen op het moment dat je de bittere pil van een afwijzing moet slikken. Wat wél uitmaakt is hoe je hier vervolgens mee omgaat. Hopelijk helpt dit blog jou om je volgende afwijzing om te zetten in een leermoment.
Vat het niet persoonlijk op
Ik werk zelf nu al een tijd als intercedent en heb daardoor aan beide kanten van de tafel gezeten. Uit ervaring kan ik daarom vertellen dat er soms heel veel (geschikte) kandidaten reageren op een vacature. Dit betekent dat ik ook een heleboel mensen moet teleurstellen; er is immers vaak maar 1 functie te vervullen.
Maar ook iets anders kan het geval zijn. Soms dient zich last minute toch nog een interne kandidaat aan. Zij hebben vaak voorrang op externe sollicitanten. Of: een andere kandidaat heeft (meer) ervaring in de specifieke branche of met een bepaald computersysteem of iets in die richting. Een werkgever zoekt vaak naar het schaap met de 5 poten en als jij stevig op 4 benen staat is dat soms helaas net niet voldoende. Neem een afwijzing op basis van jouw brief en/of cv daarom niet te persoonlijk. Op naar een volgende kans, want onthoud: geen hand vol, maar een land vol interessante werkgevers.
Advocaat van de duivel
Het is oké om even flink chagrijnig te zijn en je beste vriend Tony Chocolonely uit te nodigen om over je dip heen te komen. Maar daarna is het slim om je sollicitatie nog eens kritisch te bekijken: sluit jouw profiel wel goed aan bij de functie of dacht je ‘niet geschoten is altijd mis’? Als je bewust besluit om alleen op vacatures te reageren die mooi aansluiten bij jou als kandidaat, heb je meer kans op een mooi resultaat van je sollicitatie. Natuurlijk weet ook ik dat er van jou als sollicitant/werkzoekende soms veel verwacht wordt. Probeer een afwijzing op een vacature die niet bij je past daarom te relativeren.
Ook kan het handig zijn om jou brief nog even door te laten lezen door je man / vrouw / broer / zus / vriend(in). Is de taalfout in de voorgaande zin (*jouw) je opgevallen? Je leest gemakkelijk over taalfouten heen wanneer je hetzelfde stuk tekst meerdere keren hebt gelezen. Een extra check om te voorkomen dat je hierop wordt afgewezen kan daarom zeker geen kwaad.
Als je de eerste ronde(s) overleefd hebt, maar na een persoonlijk gesprek toch nog wordt afgewezen, zal er in ieder geval een duidelijke motivatie zijn om voor een andere kandidaat te kiezen. In dat geval: vraag om feedback!
De kracht van vragen om feedback
Hoewel het altijd spannend is om je op die manier kwetsbaar op te stellen, kan het je zeker helpen om de volgende keer succesvoller te zijn. Het gezegde ‘het is de toon die de muziek maakt’ is hier zeker van toepassing. Wellicht voel je je teleurgesteld, of gefrustreerd? Dan is het waarschijnlijk handig om later even terug te bellen. Een bot ‘waarom ben ik afgewezen?’ levert je waarschijnlijk niet het gewenste antwoord op. Het is beter om met een open mind te vragen naar advies en wat je een volgende keer zou kunnen verbeteren.
Tot slot nog een hart onder de riem: niemand zal ontkennen dat het, zeker de laatste jaren, een pittige arbeidsmarkt is (geweest). Laat je niet uit het veld slaan, want… De aanhouder wint!
Op zoek naar een betekenisvolle baan? Bekijk dan onze vacatures of meld je aan voor onze vacature-alerts.
Bron: www.intermediair.nl, www.carrieretijger.nl