terug

Video-solliciteren, dan laat je pas écht zien wie je bent

Opvallen met je cv is niet makkelijk. Tegenwoordig zijn veel cv’s in een mooie lay-out opgemaakt en bevatten ze ook veelal een foto. Zie er dan nog maar eens uit te springen.. Wil je toch opvallen? Kies dan voor video-solliciteren. Met een sollicitatiefilmpje laat je duidelijk zien wie je bent en val je op tussen de stapel cv’s.

Wat is video-solliciteren?

Video-solliciteren is niet heel veel meer dan jezelf voorstellen in een kort filmpje dat je aan je cv toevoegt. Je kunt dit doen door voor de camera over jezelf te vertellen maar je kunt bijvoorbeeld, als je wat creatiever bent én dit bij de functie past, ook wat steekwoorden in het beeld laten zweven terwijl je vertelt. 

Video-solliciteren zal het traditionele cv niet snel vervangen. Wel is het een mooie aanvulling. Een potentieel werkgever zal na het zien van jouw video-sollicitatie sneller onthouden wie je bent én heeft een beter beeld bij wie je bent dan wanneer hij/ zij je cv leest.

De voordelen

Een filmpje geeft meer persoonlijkheid aan je cv. Je wordt gezien, gehoord en er wordt ervaren hoe je bent. Je boodschap komt beter over dan in een motivatiebrief en je bent origineel in plaats van “dertien in een dozijn”. En, zoals ik al aangaf, blijf je beter in het geheugen hangen van de persoon die jouw filmpje bekijkt. Een grotere kans dus dat jij uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.

6 tips voor het maken van jouw filmpje

Zo’n filmpje maken kost wel even wat werk en heeft ook wel wat nadenkwerk nodig. Je kunt niet klakkeloos je cv oplezen. Hoe pak je het dan aan? Ik zocht het voor je uit!

1. Houding

Let op je fysieke houding. Sta of zit rechtop maar zorg ervoor dat het niet geforceerd overkomt. Oefen met voor de camera staan zodat je wat natuurlijker overkomt. Zorg, net als bij een sollicitatiegesprek, dat je er verzorgd uitziet (dat je net knoflook hebt gegeten maakt nu natuurlijk niet uit, da’s een zorg voor het echte gesprek 😉.

Verder zeg ik: Shine! Ben energiek, geef 100% maar blijf wel jezelf. Jouw uitstraling mag de mensen enthousiast maken over jou en zorgen dat ze bijna zelf de baan willen. Geef gepassioneerd aan waar jij blij van wordt (passend bij de functie-eisen uiteraard). Kijk in de camera! Zet de camera op ooghoogte zodat je de persoon die je filmpje kijkt als het ware aankijkt. Dit maakt het een stuk interessanter om naar jouw filmpje te kijken en je komt meteen zelfverzekerder over.

2. Gedrag

Het is en blijft een sollicitatie. Jouw potentieel nieuwe werkgever gaat dit filmpje zien. Zorg er daarom voor dat hij/ zij ziet wie je op de werkvloer bent. Doe jezelf niet anders voor dan dat je bent, hoe verleidelijk dat ook is. Wanneer je dit wel doet creëer je bepaalde verwachtingen waardoor de sollicitatie nog wel eens teleurstellend kan aflopen. Je wil uiteindelijk een baan die bij je past, niet een waar je op je tenen moet lopen.

Sluit af met een sterke zin. Roep bijvoorbeeld op om contact met je op te nemen zodat je jouw motivatie en cv verder toe kunt lichten. Vol vertrouwen. Dat maakt pas indruk! Zorg dat ze aan het einde van je filmpje denken “Ik wil meer weten!”.

3. Geluid

Slecht geluid zorgt voor afhakers, je video-sollicitatie wordt niet afgekeken of maakt geen beste indruk. Zorg dus dat je goed verstaanbaar praat (dus ook geen dialect) en dat er geen afleidende omgevingsgeluiden zijn. Geen wasmachine of vaatwasser die draait, geen drukke straat en ook geen pratende mensen op de achtergrond. Zorg er ook voor dat het volume goed is.

4. Licht

Goede verlichting is net zo belangrijk als de verstaanbaarheid. We willen zien wie praat. Ga daarom tegenover een raam staan maar niet ervoor. Met het raam achter je ben jij een donkere vlek op het scherm. Met het raam voor je straal je juist. Zorg verder voor voldoende verlichting. Let there be light!

5. Achtergrond

Let bij video-solliciteren ook op de achtergrond. Ga voor een neutrale achtergrond die niet afleidt van jou of rommelig overkomt. Is je omgeving rommelig dan kom jij rommelig over en dat willen we natuurlijk niet. Een leuke plant op de achtergrond is prima maar je keuken met de nodige afwas is een no go.

Solliciteer je op bijvoorbeeld een grafische baan dan is het juist een goed plan om een passende achtergrond te kiezen die eruit springt en niet te “saai” oogt. Zorg dus voor een match met de baan.

6. Passend bij het bedrijf

Het filmpje moet bij jou én bij de functie waarop je solliciteert passen (tekst, opbouw en stijl). Kijk, in je voorbereiding, eens op de site van het bedrijf waar je solliciteert om inspiratie op te doen. Welke woorden komen daar veel terug? Staan er filmpjes op de site of hebben ze een YouTube-kanaal, kijk dan af hoe zij zich opstellen. LET OP: kopieer het niet maar laat jouw filmpje erop aansluiten. Laat zien dat dit filmpje speciaal voor dit bedrijf bedoeld is en niet een filmpje is dat je gelijk naar 36 bedrijven stuurt.

Zorg ook meteen dat je kleding past bij de baan waarop je solliciteert. Kijk of je ergens kunt zien wat de medewerkers daar over het algemeen dragen. Op de website van het bedrijf of op LinkedIn kun je hier vast wel iets over terugvinden. Daarnaast wil jij je prettig voelen dus trek niet iets aan waar jij je niet fijn bij voelt om maar “beter” over te komen.

Tot slot

Maak het filmpje niet te lang. Anderhalve minuut is echt lang genoeg. Sterker nog: met één minuut houd je de aandacht van jouw potentieel werkgever beter vast. Je video-sollicitatie is een aanvulling op je cv en motivatie- / begeleidende brief en je wil dat ze jouw filmpje afkijken in plaats van halverwege wegklikken. Laat een paar mensen je filmpje beoordelen voordat je er daadwerkelijk mee gaat solliciteren. Zij kijken er met een frisse, objectieve blik naar en kunnen beter inschatten wat voor indruk jouw filmpje achterlaat bij een potentiële werkgever.

Veel succes maar ook veel plezier bij het maken van jouw filmpje! En heb je nog geen leuke vacature gevonden? Kijk dan eens tussen onze vacatures.

Bron: Theodekleijn.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!