Al die jaren zit ik, ook als de zon schijnt en iedereen leuke dingen doet, achter mijn laptop aan mijn schoolopdrachten te werken. Best een opgave soms. Maar wat ik heb gemerkt is dat wanneer je studie past bij jou, het niet zo vervelend meer is. Het zijn leuke, praktijkgerichte opdrachten waar ik veel van leer en die een grote bijdrage leveren aan mijn werkgeluk. Dus als de (vorm van) scholing perfect aansluit op je persoonlijke talenten en behoeften, verandert het idee van ‘onmogelijk’ in ‘dat kan ik’. Dan krijg je er juist energie van!
Employability
Organisaties willen hun medewerkers daadkrachtig kunnen inzetten op zowel actuele als toekomstige ontwikkelingen. Het bijhouden van relevante (vak)kennis en vaardigheden draagt bij aan je employability en speelt een steeds grotere rol in je werkleven. Scholing is daar tegenwoordig bijna onlosmakelijk mee verbonden.
Er zijn tegenwoordig veel vormen van scholing om (vak)kennis en vaardigheden bij te houden. Denk bijvoorbeeld aan deeltijdopleidingen en cursussen maar ook aan vakbladen en stages. Maar welke afwegingen moet je maken wanneer je kiest voor scholing en een goede werk-privébalans wil behouden?
Denken of doen?
Bepaal eerst op welke wijze jij het gemakkelijkst en prettigst je kennis en vaardigheden opdoet. Een doener zal meer leren met praktische trainingen terwijl een denker de kennis haalt uit boeken en theorieën. Kies de vorm van scholing op basis van jouw persoonlijke leerstijl voor een succesvolle invulling.
Bezint eer ge begint…
Scholing is een bewuste keuze en vraagt veel van je discipline en vrije tijd. Waar je bij een cursus vaak maximaal een half jaar bezig bent, duurt een (deeltijd) opleiding twee tot vier jaar. Ben realistisch over op welk punt in je leven je staat voordat je een commitment maakt. Het zou zonde zijn als je de studie of cursus niet succesvol kunt afronden.
Kies je, net als ik, voor een (deeltijd) opleiding, zorg er dan voor dat je een paar zaken op een rijtje hebt:
- Werk met discipline en timemanagement.
- Maak een realistische planning voor je studiewerkzaamheden en houd je aan deze planning.
- Plan vooruit. Een verjaardag in het weekend? Plan je studie uren daaromheen. Een tentamen in het verschiet? Neem de tijd om jezelf goed voor te bereiden.
- Werk zelfstandig. Jij bent degene die de opleiding succesvol wil afronden. Kijk daarbij goed naar je eigen behoeften. Wat heb je nodig om aan de eisen te voldoen en de opleiding te halen?
- Werk samen. Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig op het vorige punt maar sparren met een studiegenoot die dezelfde opdrachten moet maken kan nieuwe inzichten geven. Jullie helpen elkaar verder in jullie ontwikkeling. Bovendien is samen werken aan opdrachten gezellig!
- Laat de werkdruk niet te hoog oplopen. Het volgen van een opleiding, een baan en het onderhouden van je privéleven is behoorlijk veeleisend. Niet alles hoeft perfect te zijn, een 7 is ook goed!
- Ontspan! Een opleiding vraagt veel van je en niemand houdt een te strakke planning zonder ontspanning vier jaar lang vol. Maak tijd voor leuke dingen! Mooi weer vandaag? Sta vroeg op en doe je studiewerkzaamheden in de ochtend, zodat je ’s middags kunt genieten van de zon.
Nu even niet…
Past een cursus of opleiding niet in je levensfase, dan zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden om kennis en vaardigheden op te doen. Investeer bijvoorbeeld in intervisie- of talentgroepen. Samen met collega’s kun je jezelf verdiepen in bepaalde onderwerpen waar niet alleen jij wat van leert maar die ook meerwaarde kunnen hebben voor de organisatie.
Informeer naar de mogelijkheden voor een meeloopdag. Een dagje meedraaien in een ander team of op een andere afdeling zorgt voor diversiteit in je werkprofiel en nieuwe inzichten die je weer kunt meenemen in je eigen functie.
Of lees bijvoorbeeld een relevant boek of artikel. Hierdoor doe je (theoretische) kennis op die je kunt toepassen in je functie zonder dat je daarvoor een opleiding hoeft te volgen.
Bronnen: MKBServicedesk.nl, Carrieretijger.nl