Zwanger op het werk, wanneer vertel je het aan je werkgever?
Je bent wettelijk verplicht om maximaal 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof bij je werkgever te melden dat je zwanger bent. In Nederland is het gebruikelijk om een (eerste) echo af te wachten en het blijde nieuws met je werkgever te delen wanneer je ongeveer 3 maanden zwanger bent. Het moment van melden van je zwangerschap blijft echter een persoonlijke keuze. Sommige vrouwen kiezen ervoor om het nieuws direct met hun werkgever te delen, terwijl anderen er liever nog even mee wachten. Feit blijft dat het voor je werkgever prettig is om tijdig op de hoogte gebracht te worden zodat er voldoende tijd is om voor vervanging tijdens je verlof te zorgen.
Aanpassing werkzaamheden tijdens zwangerschap
Je werkgever is wettelijk verplicht om jouw gezondheid en die van je baby zo goed als mogelijk te beschermen. Het uitgangspunt is dat je je eigen werkzaamheden blijft verrichten, eventueel met aanpassingen. In geval van risicovol werk of zwaar werk kan het ook zijn dat je gedurende je zwangerschap andere werkzaamheden krijgt aangeboden van je werkgever. Ook het nemen van extra pauzes en/of aanpassing van werktijden behoren tot de mogelijkheden. Bespreek dit met je werkgever wanneer je hier behoefte aan hebt.
Zwangerschapsverklaring
Wanneer je op je werk hebt aangegeven dat je zwanger bent, dan zal je werkgever om een zwangerschapsverklaring vragen. Deze kun je aanvragen bij je verloskundige of gynaecoloog. Op de zwangerschapsverklaring staat dat je zwanger bent en wanneer de vermoedelijke bevallingdatum is. Je werkgever heeft deze verklaring nodig om je zwangerschap te melden bij het UWV en een zwangerschapsuitkering aan te vragen.
Bezoek aan verloskundige, gynaecoloog of arts
Natuurlijk probeer je bezoeken aan je verloskundige, gynaecoloog of arts zo veel mogelijk buiten werktijd in te plannen. Dit is echter niet altijd mogelijk. Wanneer je tijdens werktijd een noodzakelijk zwangerschapsonderzoek dient te ondergaan dan mag je werkgever dit niet weigeren en dien je 100% doorbetaald te krijgen.
Zwangerschaps- en bevallingsverlof
Tot slot moet je uiterlijk 4 weken voor de dag na je uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof. Wat je minder aan 6 weken zwangerschapsverlof opneemt, tel je op bij je bevallingsverlof. Ga je bijvoorbeeld 5 weken voor de dag na de uitgerekende datum met verlof, dan tel je 1 week op bij je bevallingsverlof. Wordt jouw kind later dan de uitgerekende bevallingsdatum geboren, dan wordt jouw bevallingsverlof hierdoor niet korter. Je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof samen duren dan langer dan 16 weken.
Als je via Driessen werkt kijken we samen naar oplossingen tijdens je zwangerschap. Dat is immers een van onze werkbeloftes. Lees meer over deze werkbeloftes.
Bronnen: Rijksoverheid.nl FNV.nl