Organisaties in de publieke sector die flexibele arbeid (zoals uitzenden of payroll) inkopen zijn vanaf een drempelbedrag van €215.000 aanbestedingsplichtig. Maar ook in de profitsector komen tenders regelmatig voor. Organisaties die strategisch en kostenefficiënt willen inkopen, maken steeds vaker gebruik van gestructureerde aanbestedingstrajecten. Of je nu voor de eerste keer een aanbesteding of tender uitschrijft of al meerdere trajecten hebt doorlopen, het is een omvangrijk en intensief proces. Een goede voorbereiding is essentieel.
In de snel veranderende maatschappij en arbeidsmarkt is de inhuur van flexibele arbeid voor zowel publieke als private organisaties van strategisch belang. De kernprocessen moeten blijven draaien, en daar is (flexibel) vakmanschap voor nodig. Er zijn organisaties die eens in de zoveel tijd de opdracht voor flexibele arbeid opnieuw moeten aanbesteden. Wie op zoek is naar de optimale partner in het voorzien van flexibel personeel, doet er goed aan om binnen dat proces te investeren in een gedegen voorbereiding van de aanbesteding, inclusief marktconsultatie. Zo bepaal je de juiste route richting de meerdere kwalitatief goede inschrijvingen die je wenst.
Hoewel aanbestedingen vaak worden geassocieerd met de publieke sector, spelen tenders een steeds grotere rol in de profitsector. Bedrijven die op zoek zijn naar de beste leveranciers voor hun flexibele arbeid, kiezen vaker voor een tenderprocedure om objectief de meest geschikte partner te selecteren. Dit helpt om de beste prijs-kwaliteitverhouding te realiseren en langdurige, strategische partnerships op te bouwen.
Een tender- of aanbestedingstraject begint vaak een jaar tot anderhalf jaar voor publicatie. Het is belangrijk om vooraf helder te hebben wat de organisatie nodig heeft van een leverancier van flexibel personeel. Maak gebruik van interne kennis en betrek HR-medewerkers en inkopers. Analyseer eerdere ervaringen met leveranciers: wat ging goed, wat kan beter? Zo bepaal je de belangrijkste selectiecriteria en uitdagingen voor toekomstige leveranciers.
Een marktconsultatie helpt om beter inzicht te krijgen in de mogelijkheden en innovaties in de markt. Dit kan schriftelijk of mondeling plaatsvinden. Door de markt tijdig te betrekken, krijg je waardevolle input over trends, risico’s en haalbaarheid. Dit helpt bij het opstellen van een realistische en goed doordachte aanbesteding. Marktconsultaties kunnen openstaan voor alle partijen of gericht plaatsvinden met een selectie van leveranciers.
Wij helpen je met praktische tips en actuele inzichten over aanbestedingen en tenders, zodat je goed voorbereid bent op elke stap. Ontdek onze artikelen en krijgt handvatten voor het succesvol voorbereiden en doorlopen van offertetrajecten.
Meld je dan nu aan voor de Driessen nieuwsbrief.