Is jouw organisatie klaar voor de handhaving? Als je twijfelt over de rechtmatigheid van je zzp-inhuur, is het verstandig om nu al actie te ondernemen. Doe de test om te controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid en voorkom problemen. Blijkt jouw zzp inhuur niet rechtmatig te zijn? In dit artikel bespreken we verschillende alternatieven om jouw personeelsbestand op orde te houden.
Alternatieven voor zzp inhuur
Het einde van de 'onbeperkte' inhuur van zzp'ers betekent niet het einde van flexibele arbeidsopties. Als werkgever kun je verschillende alternatieven overwegen wanneer je te maken hebt met schijnzelfstandigheid. Laten we eens dieper ingaan op de meest gangbare oplossingen.
1. De zzp'er in loondienst nemen
Wanneer beide partijen graag met elkaar willen blijven werken en ervoor openstaan, kun je de zzp’er in loondienst nemen. Beide partijen verliezen hierbij wel een deel van de flexibiliteit en jij als werkgever neemt alle risico’s en verplichtingen op je, zoals het betalen van sociale premies en belastingen. Op de lange termijn geeft dit meer zekerheid voor beide partijen en voorkom je problemen met schijnzelfstandigheid. Daarnaast kan het zorgen voor een betere band met de medewerker en een stabielere samenwerking, omdat je meer controle hebt over werktijden, aanwezigheid en ontwikkelingsmogelijkheden.
2. Payroll
Een populair alternatief is payrolling. Hierbij komt de medewerker in dienst bij een payrollbedrijf, maar blijft deze exclusief voor jouw organisatie werken. Het payrollbedrijf verzorgt het werkgeverschap en draagt de loonbelasting en sociale premies af. Voor jouw organisatie betekent dit geen gedoe met loonheffingen of naheffingen en blijft de medewerker op flexibel inzetbaar.
Voordelen:
- Het risico op schijnzelfstandigheid verdwijnt vanaf het moment dat de medewerker via payroll werkt (maar blijft bestaan voor de periode als zzp'er).
- Je behoudt de flexibiliteit van tijdelijke arbeid, zonder dat je zelf de werkgever bent.
- Lagere administratieve lasten. Het payrollbedrijf vervult de rol van werkgever, neemt de volledige salarisadministratie en het debiteurenbeheer uit handen
- Het zorgt voor een betrouwbaar sociaal vangnet voor de zzp’er, zoals ziektekosten en pensioenopbouw, zonder dat de opdrachtgever zich hier zorgen over hoeft te maken.
3. Flexibel personeel
Als jouw organisatie tijdelijke of specialistische expertise nodig heeft, zijn uitzenden en detacheren goede opties.
Uitzenden
Werken met uitzendkrachten is ideaal wanneer je op korte termijn behoefte hebt aan flexibele krachten, bijvoorbeeld om pieken in het werk op te vangen. De uitzendkracht is in dienst van het uitzendbureau, waardoor je geen risico loopt op boetes of naheffingen.
Detacheren
Wanneer je voor langere tijd gespecialiseerde kennis nodig hebt, biedt detacheren een uitkomst. De medewerker blijft in dienst van het detacheringsbureau, maar werkt voor jouw organisatie. Dit biedt meer zekerheid dan uitzenden, terwijl je toch flexibel blijft in je personeelsinzet.
Voordelen:
- Flexibiliteit. Zowel uitzenden als detacheren bieden mogelijkheden om snel in te spelen op wisselende personeelsbehoeften.
- Het uitzend- of detacheringsbureau vervult de rol van werkgever. Hierdoor loop je geen werkgeverrisico's zoals schijnzelfstandigheid of loonheffingen.
- Zekerheid: vooral bij detachering profiteer je voor langere tijd van gespecialiseerde kennis.
4. Nieuwe collega aannemen
Wil de zzp’er niet in loondienst of via payroll werken, dan kun je ervoor kiezen om een nieuwe vaste collega aan te nemen. Dit biedt een duurzame oplossing en creëert een stabiele basis voor jouw organisatie. Mocht het lastig zijn om de juiste medewerker te vinden, overweeg dan hulp van specialisten in werving & selectie.
Voordelen:
- Volledig zeggenschap: Aangezien je zelf de werkgever bent, heb je volledige controle over arbeidsvoorwaarden, werktijden en personeelsbeheer.
- Het aannemen van vast personeel biedt de mogelijkheid om een team op te bouwen en een duurzame relatie aan te gaan met je medewerkers.
- Geen naheffingen of boetes: Wanneer je werknemers in vaste dienst neemt, vermijd je risico's rondom schijnzelfstandigheid en fiscale boetes.
Klaar voor 2025?
De aangescherpte handhaving op de Wet DBA vraagt om voorbereiding. Zorg dat jouw organisatie nu al klaar is voor de veranderingen en voorkom onaangename verrassingen. Driessen helpt je graag met het vinden van de juiste oplossing voor jouw organisatie en zzp'ers. Doe de test, beoordeel de situatie en wij voorzien je van een passend advies.